Традиционна френска торта , която опитах преди 2 години в сладкарница, а сега имам рецептата и мога да я направя, когато си поискам. Сочна, вкусна, децата я обожават, а съпругът ми - най-много. Ето рецептата за нежната торта Бен-Мари или с други думи Френска млечна торта :
Торта Бен-Мари
Продукти:
150 г настърган кокос
50 г царевично нишесте
3 яйца
300 мл прясно мляко
200 мл неутрална заквасена сметана
1 консерва подсладено кондензирано мляко, т.е.
За глазурата:
80 г черен шоколад
100 г нутела или друг вид течен шоколад
Начин на приготвяне:
Постепенно смесете царевичното нишесте и млякото. След това добавете кондензираното мляко, яйцата, кокоса и заквасената сметана. Разбъркайте добре и смесете цялата течност в хомогенна смес.
Изсипете сместа във форма (моята е квадратна 20 см) за предпочитане в силиконова или покрита с хартия за печене. Изпечете сладкиша на "бен-мари" (т.е. водна баня - сложете сместа във форма, а след това поставете тази форма в друга по-голяма, пълна с 3/4 вода). Покрийте тортата с алуминиево фолио и печете между 1 час и 1 час и 20 минути.
Извадете я от фурната и оставете сладкиша да изстине напълно, преди да го извадите от формата. Разтопете черния шоколад, след което добавете Нутелата към него. Намажете студената торта с глазурата. Оставете тортата в хладилника за няколко часа, сервирайте я охладена.