650 гр брашно тип 1150
500 гр захар
90 гр мед
70 гр маргарин
3 бр. яйца
2 ч.л. сода бикарбонат
500 мл течна сметана
400 гр заквасена сметана
1 пак. ванилия
В тенджерка се слагат яйцата, медът, 1 ч.ч. захар и маргаринът. Съставките се бъркат на водна баня, докато обемът на сместа се увеличи 2-3 пъти.
Тогава се добавят содата и брашното (може и повече от посоченото в рецептата) и се оттегля от котлона. Полученото твърдо тесто се оставя на хладно (но не в хладилника) за 30 мин. От тестото се разточват 5-6 тънки кори, които се набождат с вилица и се изпичат върху хартия за печене до златисто оцветяване (за 5-7 мин). Приготвя се крем: разбива се на пяна течната сметана с ванилията и останалата захар(ако използвате подсладена сметана, намалете захарта).
Отделно се разбива заквасената сметана. Смесват се двата вида сметана и кремът е готов.
Върху първия блат се намазва дебел слой от крема (поне 1.5 см), отгоре се слага следващия блат, върху него пак крем и така, докато свършат блатовете
Блатовете не се сиропират. Най-отгоре и отстрани се намазва с крем и се наръсва с трохи от блатовете или с кокосови стърготини и ядки.
Тортата се сервира след 8-10 часа.