Дори не се замисляме, когато наричаме целувката френска или пък когато използваме понятието "френски маникюр", визирайки специфичен вид маникюр, най-често с бяла лентичка на върха на нокътя. В действителност обаче нито едно от двете няма френски произход , нищо че ние вярваме така.
Ето списък с цели 5 неща, които погрешно наричаме френски :
1. Кроасани
Трудно е да се повярва, но преди няколко века кроасаните можели да се купуват само в скъпи виенски пекарни, разположени в престижните квартали на Париж - те бяха рядък чужд деликатес.
Сладкишите във формата на полумесец са изобретени в Австрия през 13 век, а масовото производство започва едва след 5 века. В същото време трудоемкият продукт от бутер тесто, който трябваше многократно да се разточва ръчно, се разпространи в цяла Европа и идва във Франция благодарение на Мария Антоанета. Местната аристокрация се влюбва в кроасана, а по-късно той става любим и на всички останали. С течение на времето започва да се счита за национално ястие.
2. Пържени картофи (French fries)
Известните пържени картофки са изобретени в Белгия още през 1600-те години, но придобиват национална слава след Първата световна война благодарение на американските войници, разположени в Европа. Смелчаците много харесвали това ястие и започнали да го наричат френско, просто защото френският се произнася много по-лесно от белгийския. За тях като цяло няма голяма разлика между белгийците и французите – те говорят един език. И така, с леката ръка на чужденците всичко се оказа лъжа.
3. Френски маникюр
Прилагателното „френско“ е несправедливо залепено и на маникюра в естествени нюанси с бели връхчета на ноктите. Американският производител на лакове Orly има пръст в изобретението си в отговор на оплакванията на холивудски козметолози колко трудно е да се поддържат ноктите на актрисите в добро състояние. В следствие на това измислят удобен и практичен маникюр. Той е бил особено харесван от френските актриси - и в крайна сметка така става френски.
4. Лучена супа
Историята на лучената супа започва в древен Рим - това е просто и евтино ястие от диетата на легионерите. След това в продължение на много векове остава популярна храна на италианските бедняци, а Катрин Медичи го пренася във Франция. Простичката вкусна и засищаща яхния от категорията храна за обикновените хора премина в категорията деликатеси, превръщайки се в отличителен белег на най-изисканата кухня в света.
5. Френска целувка
И тук всичко е ясно - интимната целувка изобщо не е измислена във Франция, а информация за нея се намира в древната Кама Сутра. Смята се, че терминът е навлязъл в Европа след завладяването на Индия от Александър Велики. Първоначално в тази техника се влюбват римляните и гърците, след това е възприета от галите и франките.