Плънка:
1/2 чаша нарязани пресни ягоди
2 с.л. захар
60 гр. крема сирене, омекнало
1/4 ч.л. ванилия (екстракт, течна)
щипка настъргана лимонова кора
За френския тост:
2 дебели около 2,5 см. резена фин бял хляб (може бриош или друг френски хляб)
2 големи яйца
1/4 чаша гъста сметана
1 с.л. захар
1/2 ч.л. ванилов екстракт
щипка сол
пудра захар за поръсване
За плънката:
В малка купичка разбъркайте нарязаните ягоди и 1 с.л. от захарта. Оставете ги в покой за 10 минути, за да се разтвори захарта и да пуснат ягодите сок. Междувременно в друга малка купа разбъркайте останалата лъжица захар, крема сиренето, ванилията и лимоновата кора. Добавете 1/4 чаша от ягодовата смес към крема сиренето, като внимавате да не попадне много сок. Останалите ягоди със сока ще използвате за гарниране.
За френския тост:
Нагрейте тиган с незалепващо покритие на висока степен. Поставете резен хляб върху дъска за рязане. Притиснете с длан горната страна на филията и с остър нож внимателно направете разрез в тясната страна на филията, така че да направите нещо като джоб. Трябва да остане достатъчно от хляба около джоба, така че да не изтече плънката..
Използвайки малка лъжичка напълнете половината от плънката с крема сиренето в джоба – лъжичка по лъжичка, като притискате плънката към далечния край на джоба. Повторете процедурата с другата филия хляб и ги оставете настрана. В плитка чиния разбийте яйцата, сметаната, захарта, ванилията и солта, докато се хомогенизират. Потопете първата филия тост в яйчената смес, след това я обърнете странично и отново потопете. Всички страни на тоста трябва да са добре пропити с панировката, но внимавайте да не попие прекалено много течност – около 2 секунди на страна са достатъчни. Прехвърлете филийките в тигана и ги опържете от двете страни, като накрая обърнете и странично, за да се изпържат и тесните страни на тостовете. Пържете до златисто. Прехвърлете френските тостове в чиния за сервиране и ги покрийте с останалите нарязани ягоди и сока им. Накрая поръсете с пудра захар.