Сложете решетката на средна позиция във фурната и я загрейте на 175 градуса. Намазнете щедро форма с подвижно дъно и диаметър около 20 см., след което я сложете върху тавичка, покрита със силиконова подложка или хартия за печене.
Разбийте брашното, бакпулвера и солта в малка купа. Обелете ябълките, разрежете ги на половинки и махнете семенната част. Нарежете ги на кубчета около 2-3 см. В купа разбийте яйцата, докато станат на пяна. Добавете захарта и бийте още минутка, докато се смесят. Сложете вътре рома и ванилията. При непрекъснато разбиване прибавете половината брашно и щом се поеме, добавете половината разтопено масло, след това останалото брашно и останалото масло. Бъркайте леко след всяка нова добавка, за да се получи гладко и гъстичко тесто. Прибавете ябълките, като бъркате с шпатула, така че да се покрият изцяло от тестото. Прехвърлете тестото в приготвената форма и го загладете с шпатулата.
Сложете формата, заедно с тавата под нея, във фурната и печете 50 - 60 минути, докато повърхността на сладкиша стане златисто-кафява (тествайте с чиста дървена пръчица или нож – трябва да излязат сухи). Прехвърлете сладкиша върху кухненска решетка и оставете да се охлади 5 минути. Внимателно прекарайте нож около краищата на сладкиша и махнете пръстена от формата. Оставете сладкиша да изстине напълно – до стайна температура.
Може да поднесете на стайна температура или топъл, гарниран с малко разбита сметана или сладолед.