Вече ви представихме рецепта за Александрийското тесто за козунаци, което домакините в Русия обожават, а днес ще ви зарадваме с още една рецепта за великденски козунак , която идва от романтична Франция. Неслучайно хлебчетата бриош са едно от бижутата на Френската кухня - хрупкава коричка и пухкава вътрешност в невероятна комбинация.
Френско тесто за козунаци като пух
Необходими продукти:
брашно - 1 кг
мая - 30 г
захар - 150 г
яйца - 5 бр.
масло - 300 г
сол - 1 щипка
прясно мляко - 200 мл
Глазура:
жълтъци - 4 бр.
орехи
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в половината мляко и се оставя да втаса.
Яйцата се разбиват със захарта, маслото, солта и останалото мляко на топло. Добавя се втасалата мая и се замесва тесто. Меси се, докато стане на конци.
Оставя се на топло да втаса.
Бриошите се оформят, като от тестото се подготвят по две топчета - едното по-голямо, другото - по-малко. Намазват се с жълтък, оставят се да втасат, отново се намазват, поръсват се с орехи.
Пекат се в затоплена до 180 градуса фурна.
А може да оформите тестото и като класически козунак - на плитка, венец, спирала...