Фритата със спанак

вход през zajenata.bg
Фритата със спанак
39243
Фритата със спанак
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

 

 

 

 

 

 

Според Уикипедия фритатата е вид италианско ястие, което може да съдържа сирене, зеленчуци, а дори и паста. Фритата се приготвя бавно.

Най-често тя се приготвя на горната решетка във фурната на слаб огън, докато яйцата станат готови, след което се премества в средата на фурната за да се доизпече. Всички съставки, със изключение на мазнината за готвене, се смесват с яйцата преди да се започне с печенето. Аз експериментирах със следната комбинация за фритата – яйца със спанак, лук, чесън, пармезан, козе сирене и сушени домати и всички бяха на мнение, че експеримента е бил много успешен.

 

Продукти:

2 връзки спанак (почистени и нарязани)

1 с.л. зехтин

1 средно голяма глава лук (нарязан)

1 голяма скилидка смлян чесън

9 големи яйца

2 с.л. мляко

1/3 чаша настърган пармезан

2 с.л. нарязани сушени домати

80 гр. козе сирене

Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 C.  Сложете 1/4 чаша вода в тенджера с капак и оставете да заври. Сварете спанака в нея за няколко минути, докато поизсъхне. Прецедете вода и го оставете настрани.

Разбийте яйцата, млякото и пармезана в средна по големина купа. Добавете сушените домати, солта и черния пипер и оставете настрани.

Загрейте тиган с незалепващо покритие, който да е подходящ и за фурна, тъй като ще трябва и да запечем. Сложете зехтина и запържете лука за около 4-5 минутки на средно силен котлон. Добавете чесън и запържете още няколко минути. Добавете спанака и го смесете добре с лука и чесъна.

 

     

 

Разнесете спанака равномерно по дъното на тигана. Добавете сместа с яйцата, млякото и пармезана. Използвайте шпатула за да извадите спанака на повърхността на тигана, за да могат яйцата да се миксират добре с него.

 

     

 

Добавете парченцата козе сирене на повърхността на получената смес. Когато сместа е наполовина готова, сложете целия тиган във фурната. Печете 13-15 минути, докато фритатата бухне и добие златист цвят. Извадете от фурната, като използвате кухненски ръкавици и оставете да изстине за няколко минутки. Дори и тигана да е бил известно време извън фурната, неговата дръжка остава доста гореща. За да се предпазите от изгаряне можете да сложите едно ледче на дръжката на тигана, за да я изстудите по-бързо. След това може да нарежете готовата фритата на четири парчета и да сервирате.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft