Според Уикипедия фритатата е вид италианско ястие, което може да съдържа сирене, зеленчуци, а дори и паста. Фритата се приготвя бавно.
Продукти:
2 връзки спанак (почистени и нарязани)
1 с.л. зехтин
1 средно голяма глава лук (нарязан)
1 голяма скилидка смлян чесън
9 големи яйца
2 с.л. мляко
1/3 чаша настърган пармезан
2 с.л. нарязани сушени домати
80 гр. козе сирене
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 C. Сложете 1/4 чаша вода в тенджера с капак и оставете да заври. Сварете спанака в нея за няколко минути, докато поизсъхне. Прецедете вода и го оставете настрани.
Разбийте яйцата, млякото и пармезана в средна по големина купа. Добавете сушените домати, солта и черния пипер и оставете настрани.
Загрейте тиган с незалепващо покритие, който да е подходящ и за фурна, тъй като ще трябва и да запечем. Сложете зехтина и запържете лука за около 4-5 минутки на средно силен котлон. Добавете чесън и запържете още няколко минути. Добавете спанака и го смесете добре с лука и чесъна.
Разнесете спанака равномерно по дъното на тигана. Добавете сместа с яйцата, млякото и пармезана. Използвайте шпатула за да извадите спанака на повърхността на тигана, за да могат яйцата да се миксират добре с него.
Добавете парченцата козе сирене на повърхността на получената смес. Когато сместа е наполовина готова, сложете целия тиган във фурната. Печете 13-15 минути, докато фритатата бухне и добие златист цвят. Извадете от фурната, като използвате кухненски ръкавици и оставете да изстине за няколко минутки. Дори и тигана да е бил известно време извън фурната, неговата дръжка остава доста гореща. За да се предпазите от изгаряне можете да сложите едно ледче на дръжката на тигана, за да я изстудите по-бързо. След това може да нарежете готовата фритата на четири парчета и да сервирате.