За блата:
2 яйца
250 г кисело мляко
150 г захар
100 мл олио
1 пакетче амонячна сода
щипка сол
ванилия
700 г брашно
малко смлени орехи
За крема:
125 г краве масло
2 яйца
1/2 л прясно мляко
120 г пудра захар
80 г брашно
ванилия
За украса: разтопен шоколад, орехи
За блата: Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се киселото мляко, олиото, амонячната сода (разтворена с малко оцет), солта, ванилията и брашното. Всичко се разбърква и се замесва тесто. Правят се 2-3 топки. Всяка една се разточва на кора с дебелина 1/2 см и се режат ленти с широчина 2 см и дължина 15 см. Лентите се навиват на фунийки, направени от алуминиево фолио (може от капачките на буркани), намазани с масло и посипани с брашно. Изпичат се в тава, намазана с масло и посипана с брашно в умерена фурна. След това се вадят от формичките и се овалват в пудра захар. Пълнят се с крем.
За крема: Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцата. Млякото се сварява с брашното и след като изстине, се прибавят към маслото. Прибавя се ванилията. Фунийките се пълнят с крема и по желание се поръсват със смлени орехи. Може да топнете отвора на фунийките в малко разтопен шоколад, колкото да се оцвети ръбчето.