300 грама фусили
500 грама кайма по избор
2-3 супени лъжици олио
1 глава стар кромид лук
3-4 скилидки чесън
1 супена лъжица доматено пюре
1 домат
3-4 супени лъжици настърган кашкавал
сол, млян черен пипер, чубрица и едро мляна люта чушка на вкус
Лукът и чесънът се почистват, измиват и нарязват на ситно, запържват се в олиото и към тях се прибавя и каймата. Бърка се с дървена лъжица, така че каймата да се натроши добре. След като и каймата се запържи, се добавя настърганият на едро ренде домат и доматеното пюре. Сосът се подправя на вкус със солта, пипера и лютата чушка, и всичко се оставя на слаб огън да поври 15 минути. През това време се сваряват фусилите според указанията на опаковката. Готовата паста се отцежда и поднася полята със соса и поръсена с настъргания кашкавал.