В тази невероятна сръбска рецепта има и сланинка, и пилешко, и чушка... всичко е от вкусно по-вкусно и от красиво по-красиво! Оригиналното име на тази необичайна рецепта е Хайдушка шапка , може би заради приликата на ястието с въпросния аксесоар от миналото.
Хайдушка шапка - здрава сръбска вечеря
Необходими съставки:
400-500 г брашно
20 г прясна мая
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
250 мл прясно мляко
2 лъжици олио
Съставки за пълнежа:
1 кг свинско или пилешко месо
200 г сланина/бекон
3-4 глави лук
4 червени печени чушки
400 г печурки
3-4 супени лъжици соев сос
Малко смлян червен пипер
Малко червен пипер
100 г кашкавал
Процедура:
Разтворете маята в топлото мляко със захарта. Брашното се пресява и от изброените съставки се замесва меко тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си.
Пригответе плънката като загреете мазнина в дълбок тиган. Нарежете месото на кубчета и ги запържете. Добавете ситно нарязания бекон, след това лука и гъбите. Когато омекнат се добавят печените чушки, соевия сос и подправките.
Гответе до готовност. Оставете плънката да изстине. Премесете тестото и покрийте с него дъното и стените на тава с диаметър 26-28 см) Намажете добре с разтопеното масло и оставете да втаса за около 15-20 минути.
Наредете плънката в средата на тестото и запечете във фурната на 200 градуса за около 35 минути. Накрая отгоре се нарежда настърган кашкавал. Отново се връща във фурната за още няколко минути, колкото да се разтопи кашкавалът.
Да ви е сладко!