Халка-толумби - невероятно сочна версия на класическите толумбички, която освен всичко останало е икономична, защото не съдържа яйца (за разлика от тази с обикновено парено тесто).
Рецептата взех от мой приятел, който е известен сладкар и има собствена сладкарница. Това са вид тулумби от грисово тесто без яйца, оформени са като подкова.
Халка-толумби
Продукти (измерени с чаша от 200 мл):
За тестото:
- 1,5 чаши грис
- 1 чаша горещо мляко
- 1/2 чаша (за кафе) олио
- 2 супени лъжици захар
- 1/2 малка чаена лъжичка мая
- по-малко от половин чаша (1/3) брашно
- 1 щипка сол
За сиропа:
- 2 чаши захар
- 2 чаши вода
- 5-6 капки лимонов сок
Приготвяне:
1. Първо пригответе сиропа, за да има време да изстине. Смесете захарта и водата в тенджера.
Когато започне да ври, добавете лимонов сок и варете още 20 минути на слаб огън. Когато сиропът се сгъсти, изключете котлона и го оставете да изстине.
Снимка: YouTube
2. За тестото: изсипете гриса в купата и го попарете с горещо мляко. Разбъркайте, покрийте и оставете да набъбне за около 10 минути.
Снимка: YouTube
3. След това добавете олиото.
Снимка: YouTube
Добавете захарта, маята, брашното и солта и разбъркайте добре. Трябва да се получи гладко и леко влажно тесто, но не лепкаво.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
4. Покрийте тестото и го оставете да втаса за половин час, след което го разбъркайте отново. Това тесто не се меси на ръка, достатъчно е да се разбърка с лъжица или шпатула.
5. Напълнете пош с готовото тесто, в края на който има широк накрайник-звезда (за толумби).
6. В широк тиган се налива достатъчно олио и в СТУДЕНОТО олио тестото се шприцова във формата на подкови.
Снимка: YouTube
След това се слага на котлона на средно умерена температура и се пържат толумбите. Не ги обръщайте, докато не се запържат хубаво от долната страна.
7. Като ги обърнете, ги запържете още минута, за да се запекат равномерно от двете страни, след което ги извадете и веднага ги потопете в студения сироп.
Снимка: YouTube
Обърнете ги от всички страни, за да се напоят равномерно, след което ги оставете да починат 7-8 минути. Извадете ги от сиропа и ги сложете в друга купа.
Снимка: YouTube
С лъжица се взема част от сиропа и се заливат толумбите.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!