500 гр. смляно пилешко или пуешко месо
2 чаши пресен босилек
1/2 чаша пармезан, настърган
3 с.л. кедрови ядки
1/2 чаша зехтин
2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
1/4 ч.л. смлян червен пипер
4 дебели резена прясна моцарела
4 пълнозърнести хлебчета с чесън, подправки, пармезан и пр., запечени
За маринованите печени домати:
1/3 чаша зехтин
1/4 чаша балсамов оцет
1/4 чаша нарязан босилек
4 скилидки чесън, счукан
1 ч.л. кафява захар
2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
500 мл. чери доматчета, на половинки
За маринатата: разбийте всички продукти (освен доматите) в купа. Сложете вътре доматите, покрийте купата и оставете в хладилника за поне 15 минути или най-добре няколко часа.
Загрейте фурната на 190 градуса.
След 15 минути махнете скилидките чесън и сложете чери доматчетата заедно с маринатата в тавичка. Печете 25-30 минути, след което извадете от фурната и оставете настрана. Докато доматите се мариноват и пекат, смесете босилека, чесъна и кедровите ядки в кухненски робот или блендер и ги смелете на едро. Без да спирате робота, бавно прибавете зехтина и продължавайте да смилате, докато се получи гладка паста. Прибавете сиренето и отново смелете, докато се поеме и то. Подправете със сол и черен пипер на вкус и добавете по желание червения пипер.
Смесете 3 с.л. от пестото, 3/4 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер и смляното пилешко и оформете 4 плоски бъргъра.
Поставете бъргърите върху грил или грил-тиган и запечете от всяка страна, докато станат златисти и са добре изпечени – около 2-3 минути от едната страна. Щом обърнете бъргърите, покрийте ги с резен прясна моцарела. Запечете, докато сиренето се разтопи – около още 4-5 минути.
Разрежете хлебчетата на 2. Поставете по един бъргър върху долната половина, покрийте щедро с песто и след това – с шепа от запечените доматчета. Поставете отгоре другата половина хлебче и поднесете!