Хамбургери в епруветка

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Хамбургери в епруветка
4800
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
  Хамбургери в епруветка

 

 

Холандски учени се зарекоха до една година да направят хамбургер с говежда кайма, отгледана от стволови клетки, съобщи сайтът news.com.au.

Лабораторното месо ще е подходящо за хората, които не искат заради тях да бъдат избивани животни. То може да бъде използвано и за решаване на проблемите с недостига на храна.

Изкуственото кюфте ще бъде напарвено от 10 000 стволови клетки, извлечени от крави.

Те ще бъдат оставени в лабораторията да се мултиплицират повече от милиард пъти. Така ще се получи тъкан, подобна на говеждо месо. Продуктът се нарича месо ин витро. Дори и първоначално вкусът му да не е като на истинското месо, учените са убедени, че хората ще свикнат с него.

Екипът от университета на Маастрихт търси смел доброволец, който първи да опита барбекю ин витро. Ако не се появи желаещ, със задачата ще се нагърби ръководителят на проекта професорът по физиология Марк Пост.

През 2009 г. учени от същия университет отгледаха ленти свинско месо по същия метод. Тогава те признаха, че то не е много апетитно на вид - сиво на цвят с консистенция като на калмари.

Подобни опити се правят и на други места. В нюйоркска лаборатория отгледаха рибени филета от клетки, взети от мускулната тъкан на златни рибки.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft