Холандски учени се зарекоха до една година да направят хамбургер с говежда кайма, отгледана от стволови клетки, съобщи сайтът news.com.au.
Лабораторното месо ще е подходящо за хората, които не искат заради тях да бъдат избивани животни. То може да бъде използвано и за решаване на проблемите с недостига на храна.
Изкуственото кюфте ще бъде напарвено от 10 000 стволови клетки, извлечени от крави.
Екипът от университета на Маастрихт търси смел доброволец, който първи да опита барбекю ин витро. Ако не се появи желаещ, със задачата ще се нагърби ръководителят на проекта професорът по физиология Марк Пост.
През 2009 г. учени от същия университет отгледаха ленти свинско месо по същия метод. Тогава те признаха, че то не е много апетитно на вид - сиво на цвят с консистенция като на калмари.
Подобни опити се правят и на други места. В нюйоркска лаборатория отгледаха рибени филета от клетки, взети от мускулната тъкан на златни рибки.