Цацата често се сравнява със семките по причината, че е невъзможно да се откъснеш от нея, докато не я изядеш. Съдържа достатъчно полиненаситени мастни киселини, за да прочисти кръвоносните съдове от холестеролните плаки и да поддържа красотата на кожата и косата, затова и е много полезна.
Диетолозите препоръчват да се яде риба поне веднъж или два пъти седмично, а печената цаца е най-подходяща за това. Първо, не е необходимо да се почиства, и второ, почти не отнема време за приготвяне на това рибно ястие, за разлика от пърженето в тиган.
Съставки
цаца 400 гр
Слънчогледово олио 35 мл
Сол 5 g
Пшенично брашно 5 супени лъжици
подправки по ваш вкус 1 ч.л.
Подготовка
Предварително размразете цацата и изплакнете преди готвене. Подсушете с хартиена кърпа.
Пресейте брашното и смесете със сол и подправки. Потопете рибките в сухата смес, опитвайки се да покриете всяка с пикантна панировка (изтръскайте излишното). Много е удобно да използвате плик за тази цел.
Застелете лист за печене с хартия за печене. Намажате хартията със слънчогледово олио и сложете върху нея цацата
Намажете отгоре със слънчогледово олио и печете рибата във фурната за 10 минути при 200 градуса. След това намажете отново със слънчогледово олио отгоре и печете още 10 минути. И готово!
Златист с хрупкави опашки, перфектен като цяло. Гответе рибата наведнъж и сервирайте директно в съд за печене или лист за печене. Препоръчваме обилно да поръсите печената цаца с лимон или лимонов сок, украсете с резенчета цитрусови плодове и билки (за предпочитане копър или кориандър). Бахар и люти чушки също няма да са излишни. Приятен апетит!