Ако страдате от липса на енергия, нездрав вид на кожата или чести боледувания, причината може да е в храносмилателната система.
Тази салата ефективно прочиства червата и стимулира метаболизма.
Освен това ще ви зареди с хранителни вещества и вещества, от които се нуждае тялото.
Тя е отличен лек за подпомагане на имунитета срещу есенните вируси.
Опитайте това лечение поне 3 дни.
Може бързо и ефективно да прочисти червата и да изхвърли отпадъците и токсините от тялото ви.
Имаме нужда от
1 малка глава зеле
3 броя корен от магданоз
3 моркова
сок от 1 лимон
зехтин - по възможност студено пресован.
Приготвяне:
Обелете моркова.
Настържете или го нарежете на дълги и тънки ленти.
Почистваме и настъргваме и магданоза.
Отстраняваме повредените горни листа от зелето и го настъргваме - или го нарязваме на ситно.
Сега смесете всички зеленчуци в купа.
Вземете един лимон, измийте го и го нарежете наполовина.
Изстискайте сока в зеленчуците.
Накрая добавете зехтина и разбъркайте добре.
Могат да се добавят всякакви зелени билки, напр. магданоз, целина и др.
Ако имате вкъщи ленено семе или несолени слънчогледови семки, те също могат да се използват.
Как да използвам?
Съхранявайте захлупено в хладилник!
Яжте го преди 18 часа в голяма порция и след това не яжте нищо друго!
Когато ядете, дъвчете бавно и старателно всяка хапка! Ще се убедите сами: след това няма да сте гладни!
Какво могат да направят отделните съставки?
Магданоз
Коренът от магданоз стимулира храносмилането.
Коренът има отхрачващо, диуретично, тонизиращо, антиоксидантно, стомашно, газогонно, хипотензивно, спазмолитично действие и е отличен за стимулиране на храносмилането и движението на червата (бори се със запек).
Той също така помага за отделянето на излишната вода от тъканите, поддържа функцията на бъбреците и помага за премахване на микролитиазата.
Диетолозите препоръчват редовното му включване в диетата, дори и при затлъстяване.
Морков
Морковите подобряват зрението, богати са на бета-каротин, който при консумация се превръща във витамин А.
В ретината витамин А се превръща в родопсин - пигмент, който помага да се вижда по-добре на тъмно.
Освен това бета-каротинът предпазва от дегенерация на макулата (състояние, включващо различни очни заболявания) и развитие на катаракта.
Морковите са богати на антиоксиданти, които защитават клетките на кожата и се борят срещу свободните радикали.
Помага за детоксикация на черния дроб, лечение на акне и предотвратяване на дехидратация.
Морковите имат ниска калорична стойност и в същото време по-висока хранителна стойност, така че съдържат повече здравословни вещества.
Трябва да обърнете внимание на ежедневната консумация на моркови не само при отслабване, но те трябва да бъдат част от обичайната ви диета.
Бяло зеле
Съдържа най-много витамини, хранителни вещества и минерали, които могат да направят чудеса с тялото ни.
Зелето с право е една от най-здравословните храни в света.
Съдържа много ценни биоактивни вещества, а на противораковото му действие биха могли да завидят дори така рекламираните броколи.
Защо трябва да ядете зеле?
укрепва имунитета и повишава устойчивостта към инфекции
склад на витамин С
камшик за пролетна умора
почиства храносмилателната система и поддържа здрава микрофлора в червата
облекчава напрежението, нервността и стреса, помага при лечение на безсъние
регулира дейността на щитовидната жлеза, насърчава загуба на тегло
намалява риска от рак на гърдата, белия дроб, черния дроб, дебелото черво и ректума
при мъжете подобрява потентността, плодовитостта и производството на сперма
сока понижава кръвното налягане и холестерола, лекува язва на стомаха и дванадесетопръстника
Лимонов сок
Почиства червата, стимулира храносмилането.
Благодарение на високото съдържание на витамин С, той е и силен антиоксидант, ускорява изгарянето на мазнините и намалява мастните депа.
В комбинация със зехтин подобрява усвояването на хранителните вещества.