Всички знаем, че хлябът е враг №1 на тънката талия. Та нали когато сме на диета, бягаме от него като дявол от тамян? Но днес имаме добри новини за всички почитатели на хляба - 3 вкусни рецепти за диетичен хляб .
Хляб "Облак"
(Може да се съхранява от 4 до 5 дни, така че не се колебайте да омесите голяма порция. Идеален е за сандвичи)
Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. бадемово брашно
на върха на ножа сода за хляб
сол на вкус
80 г меко нискомаслено сирене (трябва да изглежда като хибрид между извара и сирене).
Приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците старателно. Комбинирайте жълтъците със сиренето и солта. Може сами да си направите сиренето от равни части котидж сирене и обезмаслена заквасена сметана. Добавете брашното и содата. Разбъркайте добре. Месете до готовност, оформете средно големи 5-6 питки. Печете във фурна, загрята до 150°С, за 20 минути.
По-късно можете да овкусите тестото с билки или да добавете подсладител, ако желаете.
Диетичен хляб в машината за хляб
(Този хляб се прави от различни видове брашно и овесени трици. Ще излезе доста стегнат и вкусен.)
Продукти:
380 г ръжено брашно
100 г пшенично брашно
100 г овесени трици
100 мл мляко
320 мл вода
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
3 с.л. олио
2 ч.л. мая
Приготвяне:
Поставете съставките в машината за хляб. Изберете режим „Основен хляб“, цвят на коричката „среден“. Изчакайте програмата да приключи, извадете и охладете преди консумация.
Диетичен хляб с кефир
Продукти:
200 мл кефир 2%
150 г пълнозърнесто брашно
130 г белено ръжено брашно
60 г ръжен малц
3 г сода за хляб
4 г бакпулвер
15 г ленено семе
10 г тиквени семки
10 г сусамови семена
10 г слънчогледови семки
4 г смлян джинджифил
8 г сушени моркови
червен пипер, морска сол, олио (на вкус)
Приготвяне:
Пресейте пшеничното брашно в купа, добавете ръжено брашно и малца. Добавете половин чаена лъжичка натрошена морска сол. Прибавете бакпулвера и содата, внимателно разбъркайте
Сложете джинджифила, ленените семена, сусамовото семе, тиквените семки, слънчогледовите семки. Добавете сушените моркови и отново внимателно разбъркайте сухите компоненти на бъдещия хляб с размах.
Направете кладенче в центъра и бавно изсипете кефира. Омесете тестото с дървена лъжица. Тесто без мая не се меси дълго време, в противен случай хлябът ще излезе по-твърд. Просто разбъркайте добре.
Намажете форма с незалепващо дъно с растително масло, сложете тестото, изравнете, навлажнете отгоре с вода. Направете разрези и поръсете отгоре с брашно. Загрейте фурната до 175°C, сложете формата на средното ниво. Печете 40 минути.