Въпреки факта, че е много здравословен и вкусен, мнозина избягват да ядат чесън именно заради миризмата му, която се усеща особено след няколко часа, когато се смила и метаболизира. Днес решихме да ви научим как да се справите със зловонния дъх след похапване на чесън - лесен метод, който ще ви помогне да избегнете конфузни ситуации.
Може би имате среща вечерта, за която сте забравили, а дъвките не помагат. Но има някои неща, които може да направите по въпроса, така че не се тревожете твърде много. Би било добра идея веднага да започнете да пиете много вода, за да поддържате устата си хидратирана.
МАГДАНОЗ
Нарежете магданоза на ситно и го овкусете с малко сол, зехтин и лимонов сок или балсамов оцет. Може да добавите и рукола и прясна краставица. Важно е да ядете колкото се може повече пресен магданоз, който има свойството да неутрализира миризмата на чесън.
МОРКОВИ ИЛИ ЦЕЛИНА
Те могат да действат като заместител на четката за зъби и почистването на устата от остатъците от храна, които могат да причинят лош дъх. Истинската им сила всъщност се крие в стимулирането на производството на слюнка. Слюнката, освен че съдържа ензими и има за задача да накисне храната и да започне нейното храносмилане, има и функция за почистване на устната кухина.
ЧАЙ
Освен че помага при проблеми като сухота в устата, чаят има и някои други свойства, които подобряват дишането. Особено добър за тази цел е зеленият чай, който е изключителен антиоксидант.
ЯБЪЛКА
Ябълките съдържат окислени полифеноли, които помагат за неутрализиране на бактериите, произвеждащи миризма в устата ви. Можете също така да комбинирате ябълки с магданоз: просто ги настържете и добавете ситно нарязан пресен магданоз.
По-ново проучване установи, че някои ензими в магданоза помагат за неутрализиране на дъха на чесън. Също така, ако приемате чесън като терапия за регулиране на кръвното налягане или като защита срещу настинки, можете да го ядете без дъвчене, в комбинация с кисело мляко. Просто го поглъщайте като хапче.