Хапчета не ви трябват. Ето кои болести лекува Лещата

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Хапчета не ви трябват. Ето кои болести лекува Лещата
43668
Снимков материал: pixabay.com
Хапчета не ви трябват. Ето кои болести лекува Лещата

Лещата е от семейството на бобовите растения. Расте в шушулки и съществуват различни сортове.

За съжаление повечето хора нямат никаква представа за ползите от това растение. 

Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив външен вид, ограничените рецепти с нея. Но лещата е една от най-полезните, хранителни и в същото време - диетични храни. От библейски времена до най-модерните тенденции в храненето - лещата никога не слиза от трапезата.

За нейните ценни хранителни и лечебни свойства се е знаело още в древността практически тя е едно от най-старите култивирани растения. Лещата е споменавана в Библията и е била толкова жизненоважна в бита на хората, че дори са я облагали с данък. С времето хората започват да се отнасят пренебрежително към лещата, наричайки я „храна за бедните”.

Съдържанието на лещата я нарежда сред най-здравословните храни, познати на човечеството. Богата е на протеини, колкото и месото. Съдържа минерали и минерални соли – желязо (42%*), фосфор (45%*), мед (26%*), калий (27%*), манган (67%*), цинк(32%*), изофлавони (вид аминокиселини, които се борят срещу хормонозависимите тумори), достатъчно количество сложни/бавни въглехидрати (53%*), но е подходяща за здравословни диети, заради ниското съдържание на мазнини (около 2 %*) и натрий. 100 г. леща съдържат около 310-320 ккал., от които около 1/3 са белтъчини.

Лещата е една от най-богатите на витамините от цялата В група храна - особено на витамин В9, известен ни като фолиева киселина, но в растенията се нарича фолат - цели 120% от дневната нужда. В1 (тиамин) 58%*, В6 - 27%*. Кълновете на лещата са богати на витамин С. Лещата е много богата на диетични фибри - 122% от дневните нужди

Лещата е екологично чист продукт, защото не натрупва в себе си токсини и нитрати, но може да бъде алерген, заради съдържанието си на пурини. Заради тях не е препоръчителна храна за хора с подагра.

Списъкът с ползите за човешкия организъм е дълъг и много съществен:

• Заради протеините си лещата е пълноценна храна за всеки здрав човек, вегетарианец, веган.

• Заради желязото и фолатите си лещата е важна храна за бременни жени, кърмачки. Дори за малки деца, защото люспата й е тънка.

• Заради фибрите си подобрява храносмилането – срещу запек, улеснява чревната моторика, извежда токсините и шлаките от организма.

• Понижава риска от онкологични заболявания на женската репродуктивна система и на гърдата;

• Заради магнезия и витамините от В групата - лещата има естествени антидепресивни свойства и благоприятства функцията на нервната система – подобрява тонуса, повдига настроението;

• Диетична храна, която може да се консумира при абсолютно всички хранителни режими, стига да има изрична причина за обратното - алергия или подагра.

• Бавните въглехидрати засищат, дават енергия на организма, време за преработване, поради което те се усвояват като пълноценно гориво за клетките, вместо да се натрупват и складират на най-неподходящите места.

• Този вид въглехидрати нормализират нивото на кръвната захар.

  

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft