Хачапури ми звучеше сложно, затова си го кръстих вкусотийка и от първата хапка стана топ рецептата в сърцето ми

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хачапури ми звучеше сложно, затова си го кръстих вкусотийка и от първата хапка стана топ рецептата в сърцето ми
Хачапури ми звучеше сложно, затова си го кръстих вкусотийка и от първата хапка стана топ...
17205
Хачапури ми звучеше сложно, затова си го кръстих вкусотийка и от първата хапка стана топ рецептата в сърцето ми
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Както казва майка ми, ако поне веднъж през живота си не опитате хачапури, значи нищо не сте пробвали в този живот. Не минава и ден,без да замерише на тази ароматна грузинска рецепта в нашата къща .Цялото семейство обича тази вкусна, сочна и лекичка тортила, пълнена с пикантно сирене.

 

Хачапури във фурна

В зависимост от тестото, хачапури се пече със сирене във фурната , върху въглища, а понякога може и да се изпържи в тиган. Пълнежът трябва да бъде сирене. Класическите тортили се приготвят с класическо сирене и моцарела. Понякога се прибавят яйца, зеленчуци и подправки.

Хачапури може да е различно всеки път и да го нагаждате спрямо вкуса ви.

Хачапури във фурна

Това изкушение се пече от тесто под формата на полумесец. Пълнежът му е - сирене и нарязано варено яйце. Рецептата, която ще бъде обсъдена днес, не е автентична, а резултатът определено си струва да се опита.

СЪСТАВКИ

400–500 g брашно
500 g класическо сирене или моцарела (може да ги комбинирате и двете)
200 мл прясно мляко
100 ml вода
4 яйца
11 g суха мая
1 супена лъжица захар
1 ч. Л. сол
50 г масло
1 супена лъжица заквасена сметана

 

ПОДГОТОВКА

В топла вода, се разтварят захарта и маята. Добавете млякото, маслото и солта. Замесете меко тесто чрез добавяне на пресято брашно на порции.
Готовото тесто се поставя на топло място за 2-3 часа. През това време трябва да се натисне 2 пъти.

Хачапури във фурна

Докато тестото втасва, пригответе пълнежа. Сварете твърдо 3 яйца и нарежете на кубчета. Настъргайте сиренето.

В някои рецепти яйцето не се смачква, а се поставя цяло или наполовина

Хачапури във фурна

Когато тестото втаса за 2 часа, започнете да правите хачапури. Разделете тестото на 6 парчета и всяко тънко се разточва. Поставете част от пълнежа от едната страна на тестото и покрийте втората. Стиснете ръбовете по някакъв начин. Формирайте полумесец и положете детайла на хартия за печене, намазана с растително масло. 

Хачапури във фурна

Междувременно смесете яйцата и сметаната. Намажете с тази смес хачапурито и изпратете във фурната, предварително загрята до 170 градуса. Печете 15-20 минути до златисто кафяво.
Сервирайте топло  Приятен апетит!

Хачапури във фурна

Ароматните хачапури със сирене са вкусни както топли, така и студени. Приготвянето на ястието обаче ще отнеме поне един час, но сме сигурни че няма да съжалявате, защото вкуса му е божествен

Хареса ли ви рецептата за хачапури във фурна? По-скоро я споделете с приятелите си във Facebook.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft