Много лесна и интересна процедура за приготвяне на вкусна и хрупкава погача . Ако искате да изненадате гостите и семейството си с нещо вкусно и необичайно, направете тази Хвърляна погача , която си заслужава и мириса, и вкуса. Замесете тестото, а след това всичко е много лесно, защото тестото не трябва да се оформя дълго време.
В резултат получавате симпатична и апетитна на вид Погача Хаос , от която всеки ще си откъсне поне 2-3 парчета:
Хвърляна погача
Продукти:
500 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица суха мая
1 яйце
6 супени лъжици олио
2 супени лъжици сол
850 г брашно
За намазване:
100 г масло
1 жълтък
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица прясно мляко
Приготвяне:
Сложете една чаена лъжичка захар и една супена лъжица суха мая в 500 мл хладко мляко. Оставете да се активира за 5 минути, след което добавете едно яйце, 6 супени лъжици олио, сол и брашно. Замесете хубаво гладко тесто и го оставете да втаса.
След това се разделя на 4 части, като всяка част се разточва (разтяга с ръце) на кръг с диаметър 20 см. Намажете трите кръга с меко масло. Последната кора не се намазва. И четирите кори се разточват заедно в кръг с диаметър 40 см и се намазват с останалото масло.
След това нарежете кръга на кубчета от около 5 см и ги подредете без никакъв ред, тоест буквално ги нахвърляйте във форма с диаметър 26 см, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене. Оставете погачата да втаса за 40 минути, намажете я с разбит жълтък, смесен с 1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица прясно мляко.
Печете на 170 градуса за 40 минути.
Да ви е сладко!