Хек на фурна като пържен! Толкова хрупкав едва ли сте го хапвали някога - ето тайната:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хек на фурна като пържен! Толкова хрупкав едва ли сте го хапвали някога - ето тайната:
Хек на фурна като пържен! Толкова хрупкав едва ли сте го хапвали някога - ето тайната:
2849
Източник: За Жената
Хек на фурна като пържен! Толкова хрупкав едва ли сте го хапвали някога - ето тайната:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако обичате бяла риба или просто искате да се поглезите с невероятен вкус, то непременно опитайте да приготвите хека така следващия път. Фантастично ястие за любителите на здравословната и вкусна риба! Хек на фурна като пържен - цялата тайна е в метода на приготвяне.

Получавате вкуса и хрупкавината на пържената риба, но без да е нездравословно.

Можете да готвите голямо количество наведнъж, което значително намалява времето за приготвяне, а с много по-малко мазнина рибата ще бъде по-здравословна. Ето какво ви трябва за рецептата:

Хек на фурна като пържен

Продукти:

За рибата:

  • 1 кг замразен хек
  • 120 мл олио
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1 чаена лъжичка суха подправка
  • 70 г царевично брашно
  • 1 чаена лъжичка червен пипер на прах

За картофената салата:

  • 1 кг картофи
  • 2 големи глави лук
  • 100 мл чаша олио
  • 60-70 мл оцет
  • 2,5 чаени лъжички сол

Приготвяне:

Оставете рибата да се размрази за няколко часа или за една нощ. Изрежете перките с нож или ножица, почистете рибата от люспите, измийте я със студена вода, след това почистете вътрешностите и я нарежете на по-едри парчета.

Подсушете с хартиени кърпи, така че да няма влага по повърхността, след което я посолете (1 чаена лъжичка сол).

Смесете брашното, солта, червения пипер и сухите подправки в дълбока купа.

На дъното на тава се налива около 100 мл олио (приблизително да покрие дъното) и се слага във фурната да се загрее малко олиото.

Всяко парче риба оваляйте в сместа от брашно и подправки, след което я подредете в тава за печене. Напръскайте рибите с малко олио (около 20 мл).

хек в панировка

Снимка: YouTube

Печете рибата в загрята на 180°C фурна за 15 минути. Извадете тавата от фурната, обърнете рибата от другата страна и печете още 15 минути.хек на фурна

Снимка: YouTube

хек на фурна

Снимка: YouTube

За картофената салата измийте и обелете картофите, нарежете ги на филийки и ги сварете във вода с една чаена лъжичка сол за около половин час след сваряването.

През това време обелете лука и го нарежете на полумесеци. Всичко се прехвърля в купа и се овкусява с олио, оцет и лъжица и половина сол, разбърква се добре.

Когато картофите се сварят, ги отцедете и оставете да изстинат за минута, след което ги прехвърлете при лука и разбъркайте добре. Оставете салатата да се охлади на стайна температура.

Поднесете печената риба с картофената салата.

хек с картофена салата

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft