Ако обичате бяла риба или просто искате да се поглезите с невероятен вкус, то непременно опитайте да приготвите хека така следващия път. Фантастично ястие за любителите на здравословната и вкусна риба! Хек на фурна като пържен - цялата тайна е в метода на приготвяне.
Можете да готвите голямо количество наведнъж, което значително намалява времето за приготвяне, а с много по-малко мазнина рибата ще бъде по-здравословна. Ето какво ви трябва за рецептата:
Хек на фурна като пържен
Продукти:
За рибата:
- 1 кг замразен хек
- 120 мл олио
- 2 чаени лъжички сол
- 1 чаена лъжичка суха подправка
- 70 г царевично брашно
- 1 чаена лъжичка червен пипер на прах
За картофената салата:
- 1 кг картофи
- 2 големи глави лук
- 100 мл чаша олио
- 60-70 мл оцет
- 2,5 чаени лъжички сол
Приготвяне:
Оставете рибата да се размрази за няколко часа или за една нощ. Изрежете перките с нож или ножица, почистете рибата от люспите, измийте я със студена вода, след това почистете вътрешностите и я нарежете на по-едри парчета.
Подсушете с хартиени кърпи, така че да няма влага по повърхността, след което я посолете (1 чаена лъжичка сол).
Смесете брашното, солта, червения пипер и сухите подправки в дълбока купа.
На дъното на тава се налива около 100 мл олио (приблизително да покрие дъното) и се слага във фурната да се загрее малко олиото.
Всяко парче риба оваляйте в сместа от брашно и подправки, след което я подредете в тава за печене. Напръскайте рибите с малко олио (около 20 мл).
Снимка: YouTube
Печете рибата в загрята на 180°C фурна за 15 минути. Извадете тавата от фурната, обърнете рибата от другата страна и печете още 15 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
За картофената салата измийте и обелете картофите, нарежете ги на филийки и ги сварете във вода с една чаена лъжичка сол за около половин час след сваряването.
През това време обелете лука и го нарежете на полумесеци. Всичко се прехвърля в купа и се овкусява с олио, оцет и лъжица и половина сол, разбърква се добре.
Когато картофите се сварят, ги отцедете и оставете да изстинат за минута, след което ги прехвърлете при лука и разбъркайте добре. Оставете салатата да се охлади на стайна температура.
Поднесете печената риба с картофената салата.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!