С пълен хладилник можете лесно да приготвите гурме ястия. Опитайте обаче да направите нещо специално от обикновени картофи и пилешка кайма. Ако първата ви идея е мусака, то ние ви предлагаме една непретенциозна рецепта, която обаче има уникален вкус и външен вид. Днес ще ви кажем как да приготвите вкусни Картофени рози .
Това ястие изглежда си заслужава истински празник. Въпреки луксозния външен вид на презентацията, то се състои само от три основни съставки. Основната съставка е картофът, но той е също и елемент на декорация. Нарязани на тънко, картофите приличат на жълти розови листенца. Изглеждат особено вълшебно, когато се запекат във фурната, а краищата са леко запечени. За да подарите този букет на семейството си, ето подробната рецепта:
Картофени рози на фурна
Съставки:
6-7 бр. картофи
400 г пилешка кайма
1 глава лук
3 супени лъжици слънчогледово олио
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Приготвяне:
Обелете и нарежете на тънки филийки с дебелина 1 мм. За удобство можете да използвате специален нож. Оставете краищата на картофите настрана.
Сложете филийките в купа, поръсете със сол и поръсете със слънчогледово олио (или зехтин). Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.
Останалите ъгли на картофите се настъргват на ситно ренде и се смесват с каймата. Добавете нарязан лук, сол и черен пипер. Разбъркайте плънката на ръка до гладкост.
Разделете каймата на 6 части и оформете топчета. Поставете ги върху тава, застлана с хартия за печене. Отделно поставете 5-6 резена картофи на масата, леко застъпващи се един върху друг, и навийте на рулца. Поставете получената "роза" в средата на топката от кайма.
След това разперете картофените листенца върху топка месо, така че да изглеждат като роза. Можете да нарежете твърде големи филийки наполовина. Поставете приготвеното ястие във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 25-27 минути.
За да направите ястието още по-впечатляващо, поставете всяка роза в отделна чиния и подредете около нея стъбла и листа, оформени от зеленчуци. Подобно ястие няма и в ресторантите, а вижте само колко лесно се приготвя!