Днес приготвяме бърза и вкусна закуска , която е великолепно съчетание между баница и омлет . За целта ни трябват арабски питки (лаваш) или от по-дебелите кори за баница, както и най-обикновен тиган.
Омлет в кори за баница
Продукти:
4 кръгли питки лаваш (или селски кори за баница)
3 яйца
100 гр. колбас или наденица
120 гр. кашкавал
1 домат
10 гр. масло
сол, смлян черен пипер - на вкус
Приготвяне:
От лаваша (корите) изрежете 4 еднакви кръга, които съответстват на размера на тигана, където ще се приготвяте ястието.
Разбийте яйцата в дълбок съд, подправете с черен пипер и сол на вкус, разбъркайте с вилица до гладка смес.
Намажете повърхността на тигана с масло, загрейте. Изсипете малко количество от яйчената смес на дъното.
Бързо поставете един кръг лаваш, преди яйцето да стегне.
Дърпайте тигана от огъня от време на време, докато редите слоевете един по един. Нарежете колбаса предварително на тънки кръгове, сложете 3-4 парчета върху лаваша.
Настържете кашкавала на едро ренде. Поръсете една трета върху колбаса.
Поставете отгоре втория лист лаваш. Нарежете домата на филийки, поставете върху цялата повърхност на питката.
Поръсете домата с 1/3 от кашкавала.
Поставете четвъртия лист кори (лаваш), повторете слоя колбас и кашкавал, покрийте го с последния лист кори, изсипете останалата яйчената смес отгоре, равномерно разпределяйки я по целия диаметър.
Покрийте тигана с капак, гответе ястието на слаб огън под капака за 5 минути. Когато едната страна се зачерви, обърнете го от другата с две лопатки, запържете още 5 минути.
Прехвърлете ястието в чиния, нарежете на порции. Сервирайте веднага, докато кашкавалът все още се топи.