Химикал в храната предизвиква тумори

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Химикал в храната предизвиква тумори
6523
Снимков материал: pixabay.com
Химикал в храната предизвиква тумори

В много хранителни стоки, които ежедневно консумираме е намерен химикал, който увеличава риска от заболяване от рак. Става дума за химикал, който се нарича акриламид и се съдържа  в кафето, чипс, пържени картофи, крекерите, така и в някои видове детски храни.
 

Това опасно съединение възниква с топлинно нагряване при пърженето на посочените хранителни стоки. Под негово влияние са най- вече изложени децата поради по-малката си телесна маса.

Опасността от акриламид  потвърди и агенцията на Европейския съюз EFSA (European Food Safety Authority), която вече предлага нови закони, с които ще осъществява надзор над хранително-вкусовата промишленост, предава Daily Mail. Във Великобритания производителите на храни вече са под голям натиск, за да заменят методите за обработка на храни с цел този процес да съдържа малко количество акриламид.



А защо точно това вещество е опасно? 

- акриламид, който се консумира през устата се абсорбира от стомашно-чревния тракт и разпространява по всички жизненоважни органи и там се метаболизира. Така възниква глицидамид,който е причинител на генетични мутации и тумори, които сме забелязали в изследванията върху животни, обяснява др. Диана Бедфорд, която е начело на борда на EFSA, който се занимава с изследване на акриламид.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft