В много хранителни стоки, които ежедневно консумираме е намерен химикал, който увеличава риска от заболяване от рак. Става дума за химикал, който се нарича акриламид и се съдържа в кафето, чипс, пържени картофи, крекерите, така и в някои видове детски храни.
Това опасно съединение възниква с топлинно нагряване при пърженето на посочените хранителни стоки. Под негово влияние са най- вече изложени децата поради по-малката си телесна маса.
Опасността от акриламид потвърди и агенцията на Европейския съюз EFSA (European Food Safety Authority), която вече предлага нови закони, с които ще осъществява надзор над хранително-вкусовата промишленост, предава Daily Mail. Във Великобритания производителите на храни вече са под голям натиск, за да заменят методите за обработка на храни с цел този процес да съдържа малко количество акриламид.
А защо точно това вещество е опасно?
- акриламид, който се консумира през устата се абсорбира от стомашно-чревния тракт и разпространява по всички жизненоважни органи и там се метаболизира. Така възниква глицидамид,който е причинител на генетични мутации и тумори, които сме забелязали в изследванията върху животни, обяснява др. Диана Бедфорд, която е начело на борда на EFSA, който се занимава с изследване на акриламид.