Вземам плик за печене, пъхам вътре тестото и става чудо-хляб! Отвън хрупка, отвътре - душичка! Благодаря на авторката:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вземам плик за печене, пъхам вътре тестото и става чудо-хляб! Отвън хрупка, отвътре - душичка! Благодаря на авторката:
Вземам плик за печене, пъхам вътре тестото и става чудо-хляб! Отвън хрупка, отвътре - душичка!...
55217
Вземам плик за печене, пъхам вътре тестото и става чудо-хляб! Отвън хрупка, отвътре - душичка! Благодаря на авторката:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Търсейки интересни рецепти  в интернет, попаднах на тази. Бях изненадана от начина, по който се пече този домашен хляб . Нямах търпение да тествам този чудесен метод. Отначало имах съмнения, че  хлябът, изпечен в плик  (да, в плик за печене) ще бъде хрупкав. Но рецептата надмина всички мои очаквания.

Тестото сякаш беше живо. Изглеждаше, че диша. Много е важно да използвате качествена мая . Преди да започна да замесвам тесто, винаги я проверявам. Ако след смесване с вода и захар тя шупне след няколко минути, значи е качествена. И тогава всичко е лесно. Ето подробната рецепта за хрупкав хляб в плик за печене :

Хрупкав хляб в плик за печене

Продукти:

420 гр.

пшенично брашно

270 мл вода

3-4 с.л. слънчогледово олио

1 ч.л. захар

7 гр. суха мая

1 ч.л. кимион (или подправки по желание)

1 ч.л. сол

Приготвяне:

Загрейте водата до 40 градуса и разтворете в нея маята и захарта. След 10 минути добавете подправките, солта, пресятото брашно и разбъркайте. Изсипете 2 с.л. олио замесете тестото до гладкост.

тесто за хляб

Тестото е доста лепкаво. За да не го "втвърдите" с още брашно, намажете ръцете си с олио и доомесете. След това сложете в купа, покрийте със стреч фолио и оставете на топло място за 45 минути.

лепкаво тесто

Премесете леко тестото, като издърпате краищата и ги сгъвате в средата. Отново покрийте с фолио и оставете да престои още 30 минути.

тесто втасване

Поръсете брашно върху плота, разстелете тестото и оваляйте в брашно. С ръце оформете правоъгълен слой с дебелина 1,5–2 см. Навийте на руло и притиснете краищата, обърнете така, че шевът да е отдолу.

месене на хляб

Направете няколко малки диагонални разреза по цялата повърхност на хляба. Внимателно преместете тестото в плика за печене, като хубаво завържете отвора. Прехвърлете в тавичка и оставете да престои 15-20 минути.

хляб в плик

Поставете тавата на средна скара в студена фурна. Включете фурната на 200 градуса и печете хляба в продължение на 45 минути от момента, в който я включите. Извадете готовия хляб от плика и го прехвърлете върху решетка. Нарежете след пълно охлаждане.

хляб хрупкава коричка

Така направеният бял хляб е много по-вкусен и нежен от другите. Благодарение на плика той се пече равномерно и изобщо не загаря. Дори в плътно затворена торба, изпеченият продукт става хрупкав. Тази рецепта е истинско откритие!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft