Хитър трик, с който козунакът ще издържи с дни след Великден:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Хитър трик, с който козунакът ще издържи с дни след Великден:
3820
Снимков материал: pixabay.com
Хитър трик, с който козунакът ще издържи с дни след Великден:

Няма нещо по-прекрасно от прясно изпечен, ароматен и пухкав козунак. Независимо дали сте го приготвили сами или сте го купили още парещ от пекарната, удоволствието обикновено трае само докато козунакът е топъл.

Да, домашните козунаци са една идея по-наоблагодетелствани в това отношение, защото в състава им няма подобрители и други съставки, предотвратяващи съхненето. Купешките козунаци са една идея по-трайни, но рядко задържат своята пухкавост повече от 2 дни.

Истината е обаче, че стареенето на козунаците е пряко обвързано с промените в структурата на нишестената фракция. Естественото състояние на нишестето има твърда кристална структура. Когато обаче се смеси с вода и след това се загрее на високи градуси, нишестето претърпява процес, наречен желатинизация. В този момент нишестето престава да бъде твърдо. Когато козунакът се изпече, извади от фурната и започне да изстива, нишестето малко по малко възвръща първоначалната си структура. Именно на това се дължи изсъхването на козунака. 

пресен козунак

Как обаче може да предотвратите процеса по съхнене?

Първото нещо, което може да направите, е да не купувате в никакъв случай нарязан козунак. Колкото и практично да ви се струва това решение, подминете го. Нарязаният на парчета козунак е изложен в по-голяма степен на въздействие на въздуха и това води до неговото съхнене и стареене.

Когато си купите готов козунак от пекарната, никога не го режете от краищата. Започвайте от средата. Когато извадите отрязаните парчета, притиснете двете страни на козунака. Така ще ограничите степента на въздействие на въздуха и той няма да достигне до сърцевината, която всъщност е и най-податлива. 

Тези два съвета със сигурност ще ви помогнат да запазите козунака мек за дълго време. Ако все пак забравите да се придържате към тях, винаги може да измайсторите нещо вкусно и апетитно с остарялото вече сладко изкушение.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft