Мойте Рецепти
За тиквичките:
3 средно големи тиквички
150 грама кашкавал (или моцарела)
сол, риган, черен пипер и подправки по желание
1 супена лъжица заквасена сметана
2 яйца
За бешамела:
3 супени лъжици олио
25 гр. масло
2 скилидки чесън
500 мл прясно мляко
3 супени лъжици брашно
2 чаени лъжички сол
половин чаена лъжичка индийско орехче
Сезонът на тиквички е в разгара си, а от този прост наглед зеленчук могат да се приготвят различни вкусотийки. Предлагаме ви да опитате един истински специалитет от тиквички в сос бешамел.
Започнете от соса. В средно загрятто олио и масло запържете нарязания чесън. Щом започне да се оцветява в розово, добавете брашното и млякото при непрекъснато разбъркване и се старайте сместа да не стане прекалено гъста. Посолете на вкус и добавете настъргано индийско орехче. От Бешамела отделете 3 супени лъжици за по-късно.
Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгове. Посолете ги и ги оставете да постоят така половин час. Намажете тавичка с олио, след което започнете да подреждате вътре тиквичките. Върху всеки ред тиквички изливайте от соса Бешамел, поръсвайте с малко риган и настърган кашкавал (или тънко нарязана моцарела). Завършете с ред тиквички и отгоре поръсете с малко сол. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 минути. След двайсетина минути печене залейте тиквички със смес от разбития сос Бешамел (отделените 3 лъжици) със сметана, яйца, сол и черен пипер. Върнете във фурната и оставете да се допекат още 10 минути.