РЪЧНО МЕСЕНЕ
Маята се размива заедно със захарта в топлото мляко.
Покрива се и се изчаква около 5-10 минути до образуването на мехурчета.
Пресятото брашно се прибавя на етапи.
Омесва се еластично тесто, като накрая се добавя сухото мляко, мекото масло и солта.
Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
Оставя се да втаса на топло място за 90 минути или докато не увеличи обема си два пъти.
МАШИНА ЗА ХЛЯБ
Във формата на машината се налива млякото.
Отгоре се насипва брашното, така че да покрива изцяло течността.
В различните ъгли на формата се слага захарта, солта и мекото масло.
В средата на брашното се прави малко кладенче и се добавя маята, така че да не допира до течността на дъното.
Машината за хляб се включва на режим "ТЕСТО".
ХЛЕБНИ ПАНИЦИ
Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност.
Внимателно се разделя на 4 части, всяка с тегло 208 г (или 6 по 136 г).
Оформят се 4 или 6 кръгли топки.
Нареждат се в намаслена или застлана с хартия за печене тава.
Покриват се и се оставят да втасат повторно за 60 минути.
Фурната се загрява на 190 С.
Втасалите паници се намазват отстрани и отгоре с разбито яйце с вода.
Пекат се 20-25 минути, след което се изваждат.
Оставят се върху метална скара да се охладят.
С остър нож се отрязва капачето на паницата.
Издълбава се меката част (може да бъде запазена за приготвяне на кюфтета).
Във всяка паница се сипва кремсупата и се поднася веднага.
Бележки: Можете се сервирате кремсупа, гъста супа, кавърма, рагу - и да ги изядете заедно с паницата!