Тази рецепта за млечни хлебчета буквално подлуди домакините от Източна Европа - на нея са посветени стотици видеа и статии в кулинарни блогове. И неслучайно - тези невероятно пухкави питки ще ви накарат да забравите за хляба, опитате ли ги веднъж.
Японски питки Хокайдо
Продукти:
260 мл прясно мляко
370 гр. брашно
2 с.л. захар
7 гр. суха мая
2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. масло
За пълнежа (по желание):
4 с.л. захар
2 с.л. масло
1/2 ч.л. канела
Приготвяне:
За приготвяне на танджонг или т.нар. "запарка" - разбъркайте 100 ml мляко и 20 g брашно до гладка смес без бучки.
Загрейте на умерен огън в продължение на 3 минути, като разбърквате през цялото време.
Оставете топлата смес да се охлади.
Смесете маята с останалото топло мляко и 2 с.л. от захарта. Оставете да се активира 15 минути.
Добавете сол към пресятото брашно и разбъркайте добре.
Разбийте яйцата (със стайна температура) и ги добавете към брашното. След това добавете и млякото с шупналата мая, както и охладената "запарка".
Замесете меко тесто, добавяйки 1 с.л. масло.
Месете тестото до гладкост, докато вече не залепва по ръцете ви.
Оставете тестото да втаса за 1,5 часа, покрито със стреч фолио.
По желание може да приготвите вкусен захарен пълнеж с канела за питките: Добавете разтопеното масло към канелата и захарта, и разбъркайте.
От втасалото тесто оформете малки топки.
Разточете всяка на овал, намажете с част от плънката и завийте на дебела кифличка - първо прихлупете двете дълги страни към центъра, след което навийте на руло и закрепете краищата на тестото.
Поставете питките върху покрита с хартия за печене тава и оставете на топло място за още един час.
Намажете с разбито яйце, преди да поставите във фурната.
Изпечете питките Хокайдо на 190 градуса за 20-тина минути.
Поднесете ги леко охладени.
Да ви е сладко!