Замесва се тестото от маята, солта, захарта, яйцето, топлото прясно мляко, мазнината (по 1 ч.л. мас, масло, маргарин, зехтин и олио). Добавя се постепенно брашно, колкото поеме за меко и еластично тесто.
От омесеното тесто се оформят топки, които се сплескват и в центъра им се слага по 1 с.л. плънка (задушени предварително бекон, сланина, праз лук, варен ориз, сушени домати, черен пипер и много копър). Плънката може да е и по избор. Тестото се затваря около плънката и се оформят продълговати топки, на които с малко вода се залепват ушички, опашчица и зурличка, оформени от тестото. За очи и върху зурличката се слагат зрънца черен пипер.
Прасенцата се оставят да втасат, след което се намазват с жълтък и се пекат на загрята предварително фурна до зачервяване.
Автор: lakomnik.bg