Ако обичате домашен хляб , но ви спира дългия процес по приготвянето му - месене, втасване, печене, то имаме идеалната рецепта за немесен домашен хляб за вас! Най-хубавото тук е, че тестото дори не е нужно да се меси с ръце, а се бърка с лъжица. Остава само да оформите хлебчето, да го изпечете и да му се насладите с приятели.
Най-лесният домашен хляб
Продукти:
450-500 г брашно
340-350 мл вода
1 пак.
1 – 1 ½ чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
50 мл олио (около 1-2 супени лъжици зехтин или обикновено)
Приговтяне:
Това е вид хляб, който не се меси на ръка, а съставките се разбъркват само с дървена лъжица и трябва да престоят покрити в тенджера или купа за около час.
Тестото е меко и лепкаво, затова след като втаса, се прехвърля върху платнена кърпа, която се поръсва с брашно, след което се оформя с кърпата и се прехвърля в огнеупорен съд, застлан с хартия за печене и поръсен с брашно отгоре.
Трябва да го покриете с капак. Оставете да втаса за около 10 минути.
Пече се на 220-200 градуса за около 30-45 минути, зависи как ви пече фурната.
По средата на печенето може да се напръска с хладка вода, ако искате да има хрупкава коричка.
Когато се изпече, хлябът отново се напръсква с вода и се завива с памучна кърпа, за да се "задуши" хубаво.
Да ви е сладко!