500 гр. бяло брашно
100 гр. пълнозърнесто брашно
300 мл прясно мляко
40 гр. прясна мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици масло
50 мл олио
3 супени лъжици лютеница
Загрейте леко млякото, добавете захарта, както и супена лъжица брашно и маята. Оставете няколко минути сместа да шупне.
Смесете двата вида брашно със солта, след което добавете размекнатото масло и олиото. Прибавете и шупналата мая и лютеницата. От сместа омесете гладко и лъскаво тесто. Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място, за да удвои обема си.
Когато тестото бухне, прехвърлете го върху работния плот и разточете на правоъгълник, така че по-късата страна да има дължината на тавичката, в което ще печете. Завийте тестото на руло, като започнете от късата страна, поставете рулото в тава, покрита с хартия за печене. Намажете го с малко масло и оставете тестото още половин час да втаса отново.
Печете 40 минути във фурната, загрята предварително на 200 градуса.
Последните 15 минути покрийте хляба с фолио, за да не прегори горната коричка.
Когато хлябът е изпечен, напръскайте леко с вода, покрийте с кърпа и оставете да се охлади.