2 ч. ч. брашно (тип 500)
1 ч. ч. брашно (тип 700)
1 ч. ч. пшеничени трици
1 пакетче мая
500 мл топло прясно мляко
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
2 с. л. олио
сусам и маково семе за поръсване
Брашната се пресяват в голяма купа, прибавят се пшеничените трици и се разбърква добре.
Към маята се прибавят 3–4 с. л. от брашнената смес и се разбърква. Сипва се 1 к. ч. от топлото прясно мляко, по щипка сол и захар и се оставя да шупне.
Брашнената смес се посолява, поставя се захарта, разбърква се и постепенно се слага шупналото тесто. След като тестото поеме брашното, се наливат олиото и останалото мляко. Бърка се до получаването на хомогенна смес, след това се меси. Тестото трябва да остане леко лепкаво. Добре е да се приготви допълнително 1 к. ч. брашно, от която се слага при месенето, ако е нужно.
Готовото тесто се поставя в правоъгълна форма и се оставя да втаса за около 30 минути. След като хлябът удвои обема си, се намазва с олио и се поръсва със сусам и маково семе. Пече се 30–40 минути в предварително загрята до температура 220 градуса фурна.