300 гр. пшеница на зърна
100 гр. ечемик или овесени ядки
2 супени лъжици сусам
2 супени лъжици белен слънчоглед
2 супени лъжици ленено семе
1 чаена лъжичка сол
50 мл вода
20 гр. прясна мая
Зърната пшеница се поставят във вода да киснат 3 дни, като от време на време се сменя водата. След 3 дни ги прецедете и ги сложете в блендер (или в машина за мелене на месо), за да се смелят зърната. Ще се получи смес, подобна на тесто. Предварително накиснатите овесени ядки (ечемик) се добавят в сместа и отново се смила. Добавят се и сусамът, лененото семе, слънчогледът и солта. В 50 мл вода се разтваря маята с малко захар. Сместа с маята и водата се добавя към сместа от пшенични зърна. Разбърква се и се оставя да втаса. След като втаса, се меси с ръце. Тестото се поставя във форма за хляб и се оставя да престои 30 минути. Пече се на 220 градуса около 45-50 минути.