За разлика от здравословните иначе плодове, зеленчуци и варива , глутенът не предизвиква подуване на стомаха, твърдят учените. Широко отхвърляният глутен, протеин открит в ечемика, ръжта и овеса, често пъти се асоциира с надут корем, гадене и стомашни конвулсии и е безмилостно изключен от менюто на световноизвестни знаменитости като Гуинет Полтроу.
Според ново британско проучване, проблемите в областта на корема не са причинени от глутена , а от късо-верижни въглехидрати, съдържащи се в голям брой въглехидрати.
Специалистите препоръчват ограничаването на храни , които съдържат слабо-абсорбиращи се захари, тъй като не всички успяват да се абсорбират в червата. В резултат на това, те ферментират бързо от бактерии в червата, което на свой ред засмуква различни течности и образува газове.
Мед, ябълки, круши, костилкови плодове, зеле, боб и различни подсладители, са сред плодовете с високо количество на слабо-абсорбиращи се захари. Учените са на мнение, че единствените хора, които е необходимо да се откажат от консумацията на глутен, са страдащите от цьолиакия. Това е генетична болест, при която лигавицата на тънкото черво не може да понася житни храни, съдържащи глутен - жито, ръж, овес, ечемик.