Крема сиренето е хем вкусно, хем лесно влиза в употреба, хем е и полезно. Освен това е подходящо за хапване върху филийка по всяко време, а ако приготвим с него чийзкейк, се получава уникална текстура – свежа и вкусна, както и идеално съчетание с плодовете.
При последната ни семейна ваканция в приказните Родопи, един ден забелязахме хазяинът чичо Добри да се суети из спретнатата си кухня. Оказа се, че той сам си приготвя домашно крема сирене.Това ще се превърне в любимата ви закуска!
Гледах го внимателно какво прави, а най-хубавото е, че човекът на драго сърце сподели с нас рецептата си.
Оттогава вкъщи си го приготвяме непрекъснато, като единственият недостатък, открит досега е, че свършва по-бързо, отколкото ни се иска. Ето и чудесната родопска рецепта за домашно крема сирене.
Необходими продукти:
3 литра прясно мляко (хубаво е да е домашно или поне да е закупено от нароилите се напоследък по големите градове фирмени млекарници);
3 супени лъжици кисело мляко;
3 чаени лъжички сол;
15 капки мая за сирене (количествата в рецептата могат да се преизчисляват, но златното правило е 5 капки мая за сирене на 1 литър прясно мляко).
Начин на приготвяне:
Сварете прясното мляко, подсолено със солта и го оставете да изстива. Когато температурата падне до 37-38 градуса, добавете маята за сирене в киселото мляко и разбъркайте хубаво. След това добавете киселото към прясното мляко и отново разбъркайте добре. Оставете го да почине за 5-6 часа. Изсипете млякото в тензух и го оставете да се отцеди. Добър метод е да поставите тензуха в панерче с дупки, а отгоре да поставите тежест.
За направата на домашното крема сирене можете да използвате краве, овче или козе мляко, както и смес от някои от изброените.Страхотно вкусен летен сладкиш! Ще искате още и още от този кайсиев десерт с крема сирене