В голяма купа изсипете хладкото мляко и го разбъркайте със сухата мая и захарта. Оставете на топло да шупне за около 15 минути.
На ръка разбийте едно яйце със солта, след което добавете към млякото.
В тиган разтопете маслото, оставете го да се охлади, след което го добавете към млякото. Разбъркайте всичко добре.
Постепенно добавете брашното и бъркайте с лъжица, а след това доомесете на ръка.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и месете още 10 минути. Ако е необходимо, добавете малко брашно, за да не лепи тестото по ръцете.
Намажете добре дълбока купа с масло или олио и сложете вътре тестото. Оваляйте го добре в мазнината от всички страни. След това покрийте съда с кърпа и го оставете да втасва на топло в продължение на 30 минути.
Втасалото тесто натиснете с ръка няколко пъти, за да спадне.
След това го извадете върху набрашнен плот и разделете на три равни топки.
Поомесете всяка топка 2-3 минути.
Топките с ръка оформете на фитили с дължина 45 см.
Трите фитила съединете откъм върха и след това ги сплетете на класическа плитка.
Прехвърлете козунака в тава за печене покрита с хартия за печене.
Покрийте с кърпа и го оставете да престои в продължение на един час на топло място. Плитката ще удвои обема си. Намажете с разбито яйце и поръсете обилно с мак.
Печете на 180 ° в продължение на 40 минути.
Изпечената плитка увийте в кърпа, докато се охлади.