Да отидете на море и постоянно да се криете от слънчевите лъчи не е точното преживяване.Затова вижте какво може да ви помогне за по-добра защита от неприятните последици на слънцето.
Ако кожата е интензивно излагана на слънце, важно е навреме да започнете да се подготвяте за слънчеви бани. Това означава, че 2-3 седмици преди излагането на слънце е необходимо ежедневна консумация на храни, богати на антиоксиданти, особено каротиноиди, които могат да намалят въздействието на UV лъчи и по-бързо възстановяване от увреждането на ДНК.
Лятото е идеално и точно в този период може да откриете лесно храни, богати на антиоксиданти; затова се препоръчват следните плодове - череши, малини, ягоди и плодове с оранжев цвят.
Основните антиоксиданти отговорни за здравето на кожата каротенидите, витамини C и Е, флавоноиди и минерали цинк и селен.
Прием на добавка в храненето ß-каротин, който се превръща във витамин А, предпазва кожата от епител, но когато се приема непосредствено преди излагане на слънце не е от голяма помощ. ß-каротин се натрупва в кожата и е важно да се приема няколко месеца преди интензивно излагане на слънце (12 седмици).
Още по-силен антиоксидант, почти десет пъти по-силен от ß-каротинът е астаксантин, но много малко можем да внесем чрез храните (дава червен цвят на сьомга и раци).
Астаксантинът е достъпен под формата на хранителна добавка, а него е необходимо да консумираме 2 седмици преди излагане на слънце.
Тази съставка осигурява защита на кожата от алергия към слънцето и изгаряния, обриви, намалява образуването на бръчки и лошата пигментация. Още по-добър ефект би имал, ако се намери в комбинация с други антиоксиданти като витамини С и Е