Микровълновата фурна е един от най-употребяваните уреди в едно домакинство. Предимствата ѝ са безспорни - претоплянето на храната там става бързо и лесно, което пести време и електроенергия.
Днес ще ви кажем повече за това, кои храни стават отровни при претопляне в микровълновата :
Продукти с полиненаситени мастни киселини. Нерафинираните масла се окисляват и се превръщат в канцероген. Не пържете храни в микровълновата печка, те могат да навредят на организма ви.
Също така, специалистите не препоръчват загряване на зеленчуци и кореноплодни по този начин: спанак, магданоз, целина, киселец, цвекло, репички, моркови. При нагряване, съдържащите се в тях нитрати се превръщат в нитрозамин. Това органично съединение е токсично и е канцероген.
Не трябва да използвате микровълновата фурна и за затопляне на охладени диетични напитки. Факт е, че при нагряване, съдържащият се в тях заместител на захарта се превръща в формалдехид, който е много опасен за здравето. Според специалистите, той може да се сравни с арсена. Ако детето пие такава напитка, възможен е и фатален изход. Признаците на отравяне в този случай ще бъдат следните: главоболие, замаяност, обща слабост, бледност, гадене, задух, кашлица, коремна болка, бъбречна недостатъчност.
Не трябва да загрявате в микровълновата и кърмата за бебето. В нея се съдържат ненаситени киселини, които след това се модифицират. Освен това, полезните бактерии, съдържащи се в ферментиралите млечни продукти, умират в микровълновата.
Не ви препоръчваме също да размразявате рибата и месото в микровълновата фурна. Продуктът може да се развали бързо. А отравянето с риба е едно от най-тежките.