Правилната грижата за вашата кожа е един зимен приоритет за много от жените. Промените в температурата, липсата на влага във въздуха, студеното време са фактори, които изсушават кожата. Но, някои храни може да ви помогне да поддържате кожата си в добро състояние.
Червения грейпфрут има червен цвят от ликопен, който помага за поддържане на кожата гладка. Едно проучване показва, че лицата, които имат високо ниво на ликопен в кръвта, имат по-здрав и по-свеж тен.Ликопенът може да се намери и в доматите, морковите, пъпеш и червените чушки.
Приемът на една чаша кафе дневно намалява риска от получаване на рак на кожата. В проучване на Европейския център за превенция от рак се казва, че хората, които редовно пият кафе са по-малко склонни към този вид рак.
Морковите съдържат бета-каротин и ликопен, които помагат на кожата да блокира ултравиолетовите лъчи. В едно проучване, лицата, които в продължение на 12 седмици консумирали 2 чаши сок от моркови, имали 50% по-малко изтъняване на кожата.
Броколите са богата на витамин С, който играе важна роля в превенцията в борбата срещу бръчки и останалите промени, които настъпват на кожата в резултат на стареенето. Този витамин помага да се синтезира колаген и да се поддържа еластичността на кожата.
Тази риба е богата на омега-3 мастни киселини, които правят кожата младолика и помагат в превенцията от рак. Препоръчително е да се консумира риба два пъти седмично.