Всеки от нас излъчва аромат, който понякога може да бъде недотам приятен. Особено ако предпочитаме храни от рода на чесъна и лука, които оставят своя "аромат" върху кожата ни дълго, след като сме ги изяли.
Елиминирането от диетата на продуктите, които излъчват неприятни миризми през кожата в резултат на метаболизма и замяната им с тези, които често се използват при композирането на парфюми, ще ви накара да миришете сладко, пикантно или свежо (в зависимост от настроението ви).
Как да контролирате аромата си?
Започнете с отказ от стимуланти
За съжаление, алкохолът, кофеинът и никотинът развалят аромата на тялото, убивайки другите миризми с аромата си. Затова преди да започнете да променяте диетата си и да превърнете менюто си в ароматно меню, откажете се или поне намалете количеството стимуланти. Кафето и алкохолът подкиселяват тялото, а изпаренията генерирани от техния метаболизъм (допълнително ускорени от кофеина) се отделят от кожата дори няколко часа след консумация!
Почистете менюто от червено месо, чесън, карфиол и броколи
Червеното месо е мощно метаболитно предизвикателство за тялото ви. По време на храносмилането и преработката му в храносмилателната система се образуват токсични газове, чиято миризма се усеща през кожата, между другото и поради повишеното изпотяване след прием на голяма порция протеин. Същото важи и за чесъна, чийто най-голям фактор не е разрушителният ефект върху дъха ви, а повишеното производство на храносмилателни газове с неприятна миризма.
Неприятната миризма на смлян карфиол и броколи през порите на кожата, заедно с потта, напуска тялото, съсипвайки миризмата ви.
Парфюмирайте се отвътре навън
Започнете почивния си ден със солидна порция сладки плодове. Най-устойчивите аромати, които се усещат през кожата, са ананас, папая, червена боровинка, пъпеш и грозде. Можете да ги използвате за приготвяне на плодова салата с малко подправка, която има изключително положителен ефект върху аромата на тялото: канела, кардамон и ванилия. Последният може да се добави към менюто под формата на ванилова захар.
Миризмата на тялото също се влияе блестящо от... семена от сминдух. Най-добре е да ги купите цели, да ги смилате у дома и да добавите към различни ястия като подправка.
Сладък начин да ядете сминдух е да обогатите домашно приготвен тофи сос с него и да го консумирате с ванилов сладолед. Вкусно!
Пийте мляко сутрин и чай от жасмин или мента през целия ден
Ако не можете да се откажете от лютите подправки и чесъна, добавете мляко в менюто, за да успокоите дразнещата им миризма. По подобен начин действа и ментата, чаша от която вечер за една нощ неутрализира миризмите, свързани с метаболизма.
Яжте по-малки порции, но по-често!
Начинът, по който миришем, се влияе и от начина, по който ядем храната си. Яжте по-малки порции, но няколко пъти на ден. По този начин няма да претоварите храносмилателната си система, която ще може да се справи с храносмилането навреме. Останалите в червата порции храна отделят токсини с неприятна миризма.
Пийте много вода с цитрусови гарнитури
Негазираната минерална вода, консумирана в големи количества непрекъснато, прочиства и детоксикира тялото, премахвайки метаболитните продукти от него.
Чаша вода с листенце мента и резен ароматен портокал е друг патент за красив, свеж аромат.