Храните, за които трябва да забравите, ако имате болки в ставите. Само ще влошите състоянието си с тях

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Храните, за които трябва да забравите, ако имате болки в ставите. Само ще влошите състоянието си с тях
27421
Снимков материал: pixabay.com
Храните, за които трябва да забравите, ако имате болки в ставите. Само ще влошите състоянието си с тях

Болката в колената варира от лека до тежка, остра или хронична. Може да причини дискомфорт, болка или възпаление във всяка част на ставата, пише beu.bg.

Най-честите причини за болки в ставите включват подагра, артрит, наранявания, счупвания или изкълчване, фибромиалгия и лупус .

Ако страдате от болки в ставите храната, която ядете може да усложни възпалението. Тук представяме осем, които храни е необходимо да избягвате, за да запазите ставите:

 

1. Захарта

Колкото и да са вкусни поничките, шоколадовите и други десерти, вие ще поискате да им устоите, ако страдате от болки в ставите. Преработените захари задействат освобождаването на възпалителни посредници, известни като цитокини. Това включва захарта в бонбоните, газираните напитки и зърнените храни, други закуски. Излишната захар в тялото оказва натиск върху ставите, може да доведе и до увеличаване на теглото.

 

2. Мононатриев глутамат

Мононатриевият глутамат е най-добре познат с употребата си като хранителна добавка-овкусител, чистият мононатриев глутамат е бял кристален прах. Най-често се среща в соевия сос и азиатските храни. По същия начин така обаче може да се намери и в полуфабрикати, замразени готови и полуготови храни, готови супи, смеси и подправки, салатни сосове и деликатесни меса. МНГ би могъл да предизвика възпаление в организма и да влоши болки в ставите.

 

3. Алкохолът

Алкохолът не е просто натоварващ за черния дроб. Прекомерната консумация на алкохол има негативен ефект и върху ставите. Бирата съдържа пурини. Те се превръщат в пикочна киселина в организма, което е изключително вредно за болки в ставите. Бирата съдържа глутен, които може да бъде вреден за крехки стави.

 

4. Рафинираните въглехидрати

Продукти с бяло брашно като хляб и бисквити, бял ориз, бели картофи и много зърнени култури са рафинирани въглехидрати. Проучванията показват, че преработените въглехидрати са вероятно една от основните причини за затлъстяването и други хронични заболявания. Тези храни имат висок гликемичен индекс. Те подхранват производството на възраст, което стимулира възпалението.

 

5. Червени и преработени меса

И червените и преработените меса съдържат пурини и нитрати. Тези химикали влошават болката и възпалението в организма. Изследванията са показали, че червените и преработените меса не само предизвикват възпаления, те подкрепят и растежа на рака.

 

6. Млечни продукти

За повечето хора, млякото и млечните продукти са силно възпалителна храна. Проучванията показват, че по-голямата част от възрастните имат поне известни затруднения в преработването на мляко, независимо дали го знаят или не. Ако млечните продукти заемат голяма част от вашата диета, това може да предизвика възпалителна реакция. Ако страдате от болки в ставите, най-добре е да изключите млечните продукти от диетата си.

 

7. Сол

Много опаковани и предварително направени храни съдържат големи количества сол и други консерванти, заради по-дългите срокове на годност. Рафинираната сол е с високо съдържание на добавки и химикали, които нарушават баланса на течностите в организма. Обърнете внимание на това, което съдържа храната ви. Избягвайте т. нар. джънк фууд (junk food)храни и храни за микровълновата печка. Ако искате да използвате сол, когато готвите, сменете готварската сол с розова хималайски морска сол.

 

8. Царевично масло

Много закуски и тестени изделия съдържат царевично масло или други масла, които са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини. Проучванията показват, че тези масла може да доведе до възпаление. Избягвайте соя, фъстъци, салатни сосове и масло от гроздови семена. Заменете ги с храни, съдържащи омега-6 мастни киселини с противовъзпалителни омега-3 алтернативи като зехтин, ядки, тиквени семки и ленено семе.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft