Храните и напитките, с които приемаме най-голямо количество микропластмаси

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Храните и напитките, с които приемаме най-голямо количество микропластмаси
830
Снимков материал: pixabay.com
Храните и напитките, с които приемаме най-голямо количество микропластмаси

Експертът по храните Беатрис разкри: 10 храни с високо съдържание на микропластмаса и как да ги заменим

Микропластмасите са малки частици пластмаса, които се съдържат в заобикалящата ни среда, водата и дори в храните, които консумираме. Те могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми, като увреждане на ДНК, клетъчни промени и дори рак.

Експертът по храните Беатрис, известна в социалните мрежи като „антипластмасовата дама“, разкрива 10 масово консумирани храни с високо съдържание на микропластмаси и споделя съвети за по-безопасни алтернативи.

1. Морски дарове

Мидите, скаридите и рибите натрупват микропластмаси от замърсените океани. Беатрис препоръчва намаляване на консумацията на морски дарове и избягване на силно преработената риба.

2. Солта

Непреработената морска сол съдържа високи нива на микропластмаса заради замърсяването на океаните. За алтернатива Беатрис препоръчва конвенционална трапезна сол или соли, преминали през допълнителна обработка.

3. Преработени млечни продукти

Конвенционалното мляко и сиренето съдържат повече микропластмаса, отколкото органичните и минимално преработени алтернативи. Въпреки това, суровите млечни продукти крият други здравословни рискове, като бактериално замърсяване.

4. Пюрирани храни в пластмасови опаковки

Тези храни, популярни сред децата, са пастьоризирани в пластмасови торбички, което увеличава извличането на микропластмаси. Изберете пресни плодове и зеленчуци вместо пакетирани храни.

5. Храни в термофолио

Опакованите храни като леща или риба тон, които се приготвят в термофолио, са източник на микропластмаси. Препоръчва се сами да готвите подобни продукти.

6. Чай в найлонови торбички

Едно пакетче чай в найлонова опаковка може да отдели милиарди микропластмасови частици. Използвайте насипен чай и метална цедка за многократна употреба.

7. Преработено месо

Колкото по-обработено е месото, толкова повече микропластмаси съдържа. Изберете минимално преработени месни продукти.

8. Морски водорасли

Микропластмасите се прилепват към повърхността на водораслите, което ги прави трудно заменими. Намалете консумацията на този продукт, ако е възможно.

9. Пчелен мед

Градският мед съдържа повече микропластмаса заради замърсяването на околната среда. Изберете мед, добит в селски райони.

10. Бира

Бирата, съхранявана в пластмасови материали, съдържа високи нива на микропластмаси. Изберете стъклени бутилки и предпочитайте по-филтрирани марки.

Заключение

Замърсяването с микропластмаса е сериозен проблем, който засяга здравето на хората по цял свят. Беатрис съветва да бъдем внимателни с избора на храни и напитки, да намаляваме употребата на пластмаса и да търсим по-безопасни алтернативи.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft