Тези храни лекуват
Месо и зеленчуци . Спагети и сирене . Има няколко класически кулинарни дуети, които никога не излизат от мода.
Концепцията за „кулинарната синергия “, която толкоз широко се използва от апологетите на „суперфусовете“, работи на прост принцип – един продукт допълва друг, така че неговите полезни свойства да се увеличат значително. Ние събрахме 10 двойки продукти, които са идеално подходящи един за друг.
Червеният фасул е добър източник на желязо. Проблемът е в това, че желязото в растителни продукти не е същото като това, което се съдържа в месото. От растителните храни се абсорбира много по-малък процент от минералните съединения, но този процент може да бъде увеличен с помощта на правилната комбинация от храни. В случая с боба – това е комбинацията му с червените чушки.
Както и в бобовите растения, желязото и цинкът в целите зърна на боба имат ниска биодостъпност. Това значи, че продуктът се усвоява по-бързо, отколкото тялото може да извлече всички хранителни вещества от него. Проучванията разкриват, че този процес би могъл да се ускори с помощта на лука или чесъна. Това в пъти увеличава достъпността на растителното желязо и цинка.
За да получите максимална полза от калция в храната ви, необходимо е да консумирате достатъчни количества витамин D. Витамин D помага за усвояване на калция от стомашно-чревния тракт в кръвта и спомага за поддържане на нивото му.
Витамин D се произвежда от контакта на кожата със слънчевата светлина, но можете да го получите и от някои храни, включително от сьомгата, пише „Доктор“. Ако прибавите към готовото парче риба малко зеленина, няколко пъти ще увеличите ползата от него. Никаква магия, просто обикновена химия.
Вие вече знаете, че зехтинът е отлично средство за превенция на сърдечносъдови заболявания и е показан за повишаване на добрия холестерол в кръвта и понижаване на лошия – този, който води до риск от запушване на артериите. В комбинация с домати, зехтинът става панацея за тялото. Учените са установили, че маслиновото масло повишава нивото на антиоксидантна активност на ликопена в доматите до безпрецедентни висоти.
Чесънът е един от начините да направите вашето рибно ястие не само вкусно, но и по-апетитно. Заедно тези два продукта могат да работят за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.
А проучване от 1997 г. установява, че хората, които ядат рибата заедно с чесън, са имали по-ниски нива на холестерол в кръвта.
В комбинация тези два продукта може да направят чудеса. Тази двойка притежава дори противоракови свойства, което няма как да не ни впечатли. През 2007 з. в процеса на разследване на различни продукти лабораторни плъхове в продължение на пет месеца били хранени с броколи и домати. След това учените проверили доколко ефективни са различните комбинации на диетата в забавяне на растежа на имплантирани тумори на простатата. Те откриват, че храната, съдържаща 10% домати и 10% броколи, води до 52% намаление в теглото на тумора, докато другите варианти показват значително по-малко впечатляващи резултати.
Това минизеле е опаковано с няколко ключови хранителни вещества, включително витамин К. Той регулира съсирваемостта на кръвта в тялото и може да бъде полезен за здравето на костите.
Витамин К – мастноразтворим витамин, който се абсорбира най-добре с храна, която съдържа мазнини. Ето кога зехтинът идва на помощ.
Тази двойка не само ще удовлетвори пристрастеността ви към сладкото. Заедно тъмният шоколад и ябълките имат потенциал, който може да подобри здравето на сърдечносъдовата система.
Кората на ябълките съдържа флавоноида кверцетин, който действа като противовъзпалително средство. От друга страна, какаото в тъмния шоколад е богато на катехин, антиоксидант, който помага да се предотврати втвърдяването на артериите. Когато те работят в двойка, резултатът е невероятен.
Активната съставка в черния пипер се нарича пиперин. Той е в състояние да активира обмяната на веществата и да работи като противовъзпалително, антисептично и антибактериално средство. В комбинация с куркумата черният пипер увеличава процента на биодостъпността много пъти, което означава, че всички хранителни вещества на тези подправки се използват на 100%.
Забравете за добавяне на мед в зеления чай. Проучванията показват, че най-доброто допълнение към тази напитка е черният пипер. Именно в тази подправка е ключът към разкриването на полезните антиоксидантни свойства на зеления чай.