Американски диетолози и физиолози от университета в Колорадо съставиха рейтинг на продуктите, които при определени условия намаляват жизнената ни енергия. Тези продукти отнемат бодростта ни, правят ни сънливи, най-вече в зимния сезон.
1.
Обикновено той се препоръчва за ободряване. Но само, ако ги пиете преди обяд, когато организмът изработва дневните хормони, които се разбират чудесно с тези напитки. Ако обаче пиете коняк и горчиви отвари преди лягане, ефектът ще е обратен. Силният алкохол лошо си взаимодейства с хормона на съня – мелатонин. Нощният сън дори след не голямо количество спиртни напитки е дълбок, но непълноценен – на мозъка не му достига кислород, защото конякът първо разширява, но след това свива кръвоносните съдове. Ако желаете вечерта да се отпуснете, по-добре изпийте чаша червено вино и хапнете сирене. Виното съдържа антиоксиданта ресвератрол, който помага да се намали напрежението и свиването на съдовете, а в сиренето е открита аминокиселината триптофан, която гарантира по-лесно заспиване.
Те мигновено повишават нивото на глюкоза в тялото, което след това рязко спада. При този процес човек усеща спад на силите. Поради това, ако сте уморени и желаете да закусите нещо, по-добре избягвайте сладките и тестените храни. Диетолозите препоръчват филийка черен или пълнозърнест хляб със зехтин. Според специалистите това е най-бързият метод да утолим глада. Ако ви предстои тежък ден и се налага да бъдете през цялото време съсредоточени, не пийте кафе или чай със захар, а с мед. Той поддържа енергийния баланс.
Оказва се, че това полезно и диетично месо съдържа протеини, които имат релаксиращ, т.е. отпускащ ефект. Поради това, когато обедното ни меню е с пуешко месо, бихме могли да почувстваме прилив на сънливост и упадък на силите. Най-добре е да сложим пуйка на вечерната трапеза, преди лягане споменатият ефект идеално подхожда.
Както и сладкишите, те водят до повишаване на глюкозата в кръвта. Тестените продукти (особено приготвени от меки сортове брашно или с нишесте) бухват в стомаха, поради което се чувстваме натежали, отпуснати и ни се иска да полегнем.
Най-дълго и трудно се разгражда препържената коричка. За нейното преработване организмът изразходва прекалено много енергия, което не само дразни храносмилателния тракт, а и отнема силите ни.