Всяко хранене е промяна в тялото. Понякога тялото се променя към по-добро, понякога към по-лошо, но нито една закуска, обяд или вечеря не преминават без следа. Излишно е да казвам, че стареенето на тялото до голяма степен зависи от нашето меню?
Лайтмотивът на повечето статии за здравословно хранене е повтарянето на аксиомата, че чипсът, содата, багрилата, сладките, пържените и мазните храни водят до бързо износване и затлъстяване на тялото. Редакцията ни реши да се отклони от този сценарий и да говори за обичайните продукти, които не се считат за отрова, но които ни отнемат от 5 до 20 години.
Старост и храна
Нито един учен не може да отговори надеждно на въпроса как точно остарява тялото. Безброй експерименти обаче доведоха до извода: има храни, които удължават младостта , а има храни, които приближават старостта.
Бръчките се появяват от сладкото
По-конкретно, захарта блокира колагена, което прави кожата ни не толкова еластична. Тя се придържа към колагеновите нишки, слепва ги, блокира и ги прави неспособни да се поправят. Това води до факта, че кожата не се изглажда, а само "набръчква".
В допълнение към набръчканата кожа, излишната захар провокира наддаване на тегло , окисляване на вътрешните органи, развитие на заболявания на зъбите и сърдечно-съдовата система. Не става въпрос за чиста захар, а за храни с високо съдържание на такава
Трансмазнините водят до стареене на мозъка
Философският въпрос за това, което е по-важно, да останеш в здраво тяло или трезва памет, може да не бъде зададен от онези, чиято диета редовно съдържа трансмазнини . Те буквално обричат мозъка на бавна смърт - болестта на Алцхаймер .
Трансмазнините, открити в печените продукти, удобни храни и евтино масло, влияят върху състава на кръвта. Повишава се нивото на липопротеините , които се отлагат под формата на протеинови плаки в мозъка, блокирайки нервните клетки. Когнитивното увреждане започва с лоша памет. Постепенното забравяне се простира не само до информация отвън, но и до основни умения: способността да образуват изречения, да се концентрират върху детайлите, да се ориентират в пространството.
Наденицата разваля кръвоносните съдове
Развитието на атеросклероза при младите хора е възможно само благодарение на продукти като колбаси. Всичко е виновно за голямото количество фосфор, което производителите на колбаси добавят, за да останат сочни.
Фосфатните съединения се абсорбират с 90%, за разлика от естествения фосфор, който се намира в яйцата и се абсорбира само с 40%. Попадайки в тялото, той образува съединения с калций, отложени в артериите. По този начин съдовете на тридесет години понякога могат да съответстват на седемдесетгодишна възраст.
Млякото унищожава костите
Привидно калций ! Развитието на децата пряко зависи от млечните продукти, които участват в изграждането на скелета. Като се има предвид това, имайте предвид, че с възрастта много от тях развиват непоносимост към лактоза , особено при мъжете. Повечето хора просто не им се пие мляко след третото десетилетие. Това не е случайно!
Лактозата е специален вид захар, която причинява възпаление и окисляване на костите. Тя много бавно ги унищожава, правейки ги крехки. Според статистиката от 60 000 души тези, които пият около три чаши мляко на ден, са по-склонни да счупят костите. Показателите са значително по-добри за тези, които са ограничени до една чаша.
В комбинация тези продукти имат разрушителен ефект : не само върху лицето, но и цялото тяло старее много по-бързо. Количеството им трябва да бъде сведено до минимум, а освободеното в менюто място да бъде запълнено с пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни и морски дарове. Учените са установили, че именно тяхното присъствие в диетата може да „спре времето“.