Това е храната, която в топлите дни лесно се разваля и може да предизвика отравяне ...
През летните месеци храната може да бъде развален поради неправилното боравене с нея, недостатъчната термична обработка, лошо съхранение и др.
В нетрайни хранителни стоки се включват: мляко, млечни продукти (сирене, кашкавал, сметана, извара), яйца, сосове, майонеза, всичко направено от яйца и мляко ...
Сладоледът също е честа причина за отравяне с храна, както и каймата и ястията, в които се използва (пайове, лазаня, пудинг). Тук в тази категория попадат и преработените меса като шунка, печено месо, врат и др.
Въпреки това, нито един вид от тази храна не трябва да се избягва. Достатъчно е само да внимавате откъде си добивате храната, как се съхранява, да бъде контролиран техния произход, да се съхраняват в изключително хигиенни условия, при подходяща температура, да не се замърсяват с нечисти ръце и след покупката да се съхраняват само в хладилник и да не стоят дълго време на стайна температура преди поднасянето им.