Храните, които трябва да ядете, за да не носите очила никога

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Храните, които трябва да ядете, за да не носите очила никога
33535
Снимков материал: pixabay.com
Храните, които трябва да ядете, за да не носите очила никога

Вероятно няколко пъти сте чували съвета, че трябва да ядате повече моркови, за да не се налага да носите очила. Този оранжев зеленчук наистина може да подобри вашия вид, тъй като съдържа голямо количество витамин А. Ползите от този витамин, обаче не се изчерпват само с опазването на очите - той стимулира имунната система и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. 

 

Има два вида витамин А, единият от които идва главно от животински продукти (ретинол). Източници на другия са растителните храни (бета-каротин). Въпреки че и двата вида витамин А са важни, не трябва да разчитате само на моркова, за да снабдите организма си с витамин А.

Ето няколко храни, които всъщност има по-голямо количество от полезните вещества, повече отколкото в половин чаша сурови моркови (в която се съдържат 0,534 милиграма бета-каротин):

 

1.

Една чаша пюре от тиква.  Тиквата е добър източник на витамин А, без значение как ще я консумирате. С помощта на една чаша пюре от тиква ще си набавите 0,706 милиграма бета-каротин, пише Womns's Health. Дори в пай с тиква има минимално количество от полезния витамин, макар и с него да получавате голяма доза захари и мазнини.

2. Половин печен картоф.  В сладките картофи се съдържат няколко витамини, сред които и витамин А. Картофите, например осигуряват 1,096 милиграма бета-каротин или 438% от дневния препоръчителен прием на витамин А. И още един бонус - сладките картофи съдържат повече калий, отколкото бананите!

3. Малка салата от зеле . Зелето е известно като "супер храна" и то с основание. В него може да намерите рекордните 3,5 милиграма бета-каротин (четири чаши). Освен това консумацията на зеле може да донесе още 500% от дневната препоръчителна доза витамин С и 3000% от този витамин К!

4. Една супена лъжица рибено масло . Рибеното масло е богато на омега- 3 мастни киселини, които укрепват сърцето, заглажда кожата и се бори с болестта на Алцхаймер. В една супена лъжица рибено масло се съдържат четири милиграма бета-каротин, което е осем пъти повече, отколкото в половин чаша моркови.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft