Храната е един от най-важните фактори за физическото и умственото ви здраве. В крайна сметка здравословното хранене е начинът да си набавите хранителните вещества, от които се нуждае тялото ви, за да функционира и да предотвратява развитието на различни заболявания.
В днешно време качеството на хранителния ни режим се е понижило драстично заради повишената консумация на преработени храни, които се предлагат като бърза и вкусна алтернатива за задоволяване на апетита.
В резултат от това броят на хората със затлъстяване се е увеличил до тревожни измерения.
За щастие, всеки е способен да промени диетата си, за да я направи по-здравословна и по-подходяща за нуждите на тялото.
По тази причина днес ще ви препоръчаме седем страхотни здравословни храни, които ще ви помогнат да опазите здравето си и да контролирате теглото си.
Вместо да използвате бяло брашно и други рафинирани продукти, най-добре започнете да консумирате пълнозърнести храни.
Този вид зърнени култури се характеризират с високо съдържание на фибри, които подобряват храносмилането, като в същото време ви помагат да регулирате нивата на холестерола.
Освен това те съдържат фолиева киселина и антиоксиданти, които се асоциират с превенцията на рака на дебелото черво.
Повечето риби съдържат важни хранителни вещества, като сред тях се отличава най-вече леферът или студеноводните риби.
Високата концентрация на омега 3 мастни киселини в тази разновидност я превръща в една от най-полезните храни за поддържане на добро сърдечно-съдово здраве.
Същите активни съставки придават на този вид риба противовъзпалителни свойства, които са ефикасни за контролирането на състояния като ревматоиден артрит и остеоартрит.
3. Зехтин
Основна съставка в средиземноморската кухня, зехтинът е здравословен вид мазнина. Благодарение на олеиновата киселина и хидрокситирозола, които съдържа, той има способността да подобрява нивата на холестерола.
Антиоксидантите в зехтина предотвратяват окисляването на липидите в артериите, понижавайки риска от втвърдяването или запушването им.
Освен това е от огромна полза за здравето на кожата, защото намалява клетъчните увреждания и предотвратява признаците на преждевременно стареене.
Тази популярна напитка, добила известност със свойството си да подпомага отслабването, сега е позната като едно от най-добрите средства за превенция на различни заболявания.
Зеленият чай стимулира детоксикацията на черния дроб и помага да предпазите клетките от развитие на сериозни състояния, в това число и рак.
Освен това понижава нивата на холестерола и пречиства кръвта от токсините, натрупани от тютюнопушенето и замърсителите от околната среда.
Тези две здравословни храни вървят ръка за ръка, тъй като притежават сходни лечебни свойства и са еднакво полезни за организма.
Основното им предимство са серните съединения, които понижават кръвното налягане, нивата на холестерола и метаболитните смущения.
Освен това те са мощни противоракови агенти, способни да защитят клетките от рак на белите дробове, на кожата и на дебелото черво.
И двете храни действат пречистващо на организма и са в състояние да премахнат патогените, без да навредят на деликатната бактериална флора.
Не е учудващо, че авокадото се е превърнало в една от най-любимите здравословни храни на фармацевтичната и козметичната индустрия.
Този зелен плод е огромен източник на есенциални мастни киселини, които подпомагат добрия холестерол и премахването на триглицеридите.
Авокадото съдържа витамини С и Е, антиоксиданти, които забавят клетъчното увреждане и предотвратяват стареенето. Освен това то осигурява калий и магнезий – два основни минерала, коитопредпазват черния дроб, бъбреците и сърцето.
Най-добрият избор, който може да вземете, за да направите диетата си по-балансирана и здравословна, е да включите в менюто си повече питателни зелени зеленчуци.
Тяхното високо съдържание на антиоксиданти предотвратява увреждането от тежките метали и създава защитна бариера срещу сериозните заболявания.
Когато ги ядете сурови, получавате голямо количество флавоноиди и каротеноиди, които предотвратяват преждевременното стареене на основните органи на тялото, включително кожата.
Благодарение на високата си концентрация на фибри, те подобряват храносмилането, понижават апетита и са подходящи за хората, страдащи от диабет тип 2.
Сред тези зеленчуци са:
Броколи
Карфиол
Зеле
Спанак
Чард
Целина
Магданоз
Искате ли да подобрите диетата си? Не се колебайте да включите тези храни в ежедневното си меню чрез разнообразни рецепти. За нула време ще почувствате как тялото ви става по-силно и ще забележите някои промени във фигурата и теглото си.