1 бр. готова основа за пай (за форма с диаметър 20 см) – предварително приготвена, а може да използвате и замразено тесто
3 чаши обелени и нарязани ябълки
3 чаши обелени и нарязани круши
3 с.л. лимонов сок
1/3 чаша кафява захар
1/4 чаша брашно
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
За хрупкавия топинг:
3/4 чаша овесени ядки (или корнфлейкс)
1/4 чаша брашно
3 с.л. (пълни) кафява захар
2 с.л. фино нарязан захаросан джинджифил
1/3 чаша брашно, нарязано на малки парченца
Загрейте фурната на 220 градуса. Ако използвате готово замразено тесто, оставете го да се размрази за 10-15 минути, преди да го използвате. Иначе може да приготвите тесто по любимата си рецепта, да го разточите с големината на формата и да я оставите на студено, докато приготвяте плънката.
Сложете ябълките, крушите и лимоновия сок в голяма купа. Добавете кафявата захар, брашното, джинджифила, канелата, индийското орехче и добре разбъркайте всички продукти, докато плодовете се покрият с подправките (най-добре да правите това, разтръсквайки съда, за да не се развали формата на плодовете). Прехвърлете плънката, заедно с отделения сок, върху приготвената и охладена коричка във формата, като я разпределите равномерно и леко я притиснете към дъното.
Пригответе топинга, като смесите овесените ядки, брашното, кафявата захар и джинджифила в средноголяма купа, след това добавете парченцата студено масло и с помощта на нож или вилица го разбърквайте с останалите продукти, така че да се образуват бучки. Поръсете топинга върху плодовете.
Сложете пая във фурната и печете на по-долно ниво около 15 минути, докато ръбчетата на тестото се изпекат. В този момент може да облепите ръбчетата с лист алуминиево фолио, за да не загарят повече. Намалете температурата на 190 градуса и печете още 50-тина минути, докато отделеният от плодовете сос се сгъсти, а топингът покафенее. Извадете пая от фурната и го оставете да се охлади напълно, преди да сервирате.